El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat el Pla Local d’Habitatge amb els vots favorables del govern d’Esquerra Republicana, Junts i la CUP i el sí dels Comuns. S’han abstingut els no adscrits José Luís Calderon i Sònia Orts, el PSC, PP i Cs. El document es fixa objectius respecte l’habitatge social, les rehabilitacions o el parc d’habitatges. A més, es posa la mirada en el cens de pisos buits i l’impacte dels pisos turístics. Al voltant del pla, aviat es crearà el Consell de l’Habitatge de Tarragona.
La consellera d’Habitatge, Eva Miguel, ha assegurat que és molt important aprovar el pla perquè marcarà i prioritzarà el que es podrà implementar. Miguel diu que, a més, serà un document de fiscalització per a l’oposició i per saber que els deures en matèria d’habitatge es fan.
José Luís Calderón, conseller no adscrit, ha anunciat que s’abstindran perquè la ciutat necessita un pla però posa en dubte la pressa per aprovar-lo i perquè els deixa fora del consell de l’habitatge als no adscrits.
La portaveu d’En Comú Podem, Carla Aguilar-Cunill, celebra que s’aprovi el pla i reivindica que el van impulsar quan estava al govern. Diu que és imprescindible el cens de pisos buits.
El portaveu de Junts, Dídac Nadal, defensa que és una bona eina pel bon govern de la ciutat i acusa El PSC de plantejar contínuament dubtes.
El portaveu d’ERC, Xavi Puig, diu que s’ha fet un pas endavant en una matèria fonamental com l’habitatge. Assegura és una senya d’identitat del govern municipal treballar per fer accessible l’habitatge.
El PSC en veu de la consellera Begoña Floria s’oposa a la mesura per considerar que no ha estat participatiu i que com s’ha modificat aquesta setmana ratifica que el document inicial de la comissió no estava bé.
L’alcalde, Pau Ricomà ha assegurat que no entén que en un tema de ciutat tan important no s’assoleixi un consens.
El Pla Local d’Habitatge (PLH), que s’ha aprovat inicialment és un full de ruta que vol donar solució a les problemàtiques principals diagnosticades en matèria d’habitatge i que ha de permetre l’Ajuntament continuar treballant per donar contingut a la política d’habitatge a la ciutat.
Arriba, segons Eva Miguel, en un recorregut llarg iniciat per Josep Maria Milà i va continuar amb Hermán Pinedo, que va liderar el procés participatiu.
Les línies d’actuació i principals objectius del PLH són, segons defineix la Conselleria d’Habitatge de l’Ajuntament, augmentar l’habitatge social i assequible i afavorir l’accés a l’habitatge preferentment dels col·lectius en risc d’exclusió residencial; detectar i mobilitzar l’habitatge buit; fomentar la rehabilitació com a eina per augmentar el parc immobiliari i tenir llars més accessibles, millorar l’eficiència energètica i fomentar les energies renovables; i afavorir l’habitatge en règim de lloguer.
Aquestes línies d’actuació s’estan aplicant ja amb diferents accions iniciades per la conselleria. En concret, per augmentar l’habitatge social s’està executant el dret de tanteig i retracte: ara mateix hi ha 16 habitatges comprats dins la partida d’1.5 milions d’euros destinada a aquesta acció, que pretén atendre els col·lectius més vulnerables. En la mateixa línia, s’ha signat un conveni amb Habitat 3 per a l’obtenció de 17 habitatges amb acompanyament social i s’està projectant la futura construcció d’habitatges de protecció oficial de lloguer. Finalment, Ajuntament de Tarragona i SMHAUSA estan estudiant conjuntament diferents formes de gestió del sòl disponible per la construcció/rehabilitació d’habitatges com la cessió a través del dret de superfície a cooperatives d’habitatges.
D’altra banda, en la línia de detectar i mobilitzar habitatge buit, s’està dimensionant l’estudi d’habitatges buits, s’ha signat el Conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per al cofinançament d’inspeccions d’habitatges buits i s’està estudiant la possibilitat de signar conveni amb l’INE, ja que a finals de 2022 es publicarà el cens d’habitatges 2021, el que permetria estalviar feina i recursos a l’Ajuntament en la detecció dels habitatges buits.