La victòria dels cossos valents, dels missatges sincers i de la llibertat per expressar-se a un mateix. Aquestes són algunes de les sensacions sobre les quals es construeixen les produccions que han pogut els assistents que, durant quatre dies, hem viscut intensament un Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT), que ahir va tancar les seves portes amb un balanç de públic i de valoracions de jurat i participants realment positiva.
Des del dimecres fins ahir dissabte, el públic que s’ha sumat a seguir les diverses representacions teatrals i de dansa, experiències de teatre immersiu, espectacles experimentals i tallers, ha gaudit de propostes que enguany han destacat per donar veu a la dona i a la sororitat i a mostrar sobre dones poderoses, valentes, empàtiques i sense complexes en la gran majoria de les produccions que han guarnit els diversos escenaris de la ciutat.
Però un festival no és el que ha de ser sense guardonats. Ahir dissabte a la nit —al pati de l’Escola Pau Delclòs, que ha funcionat fantàsticament com a espai de sopar per a tots els assistents— es va dur a terme l’entrega de premis, que enguany han encimbellat la producció madrilenya de dansa ‘Mucha Muchacha’ com una de les grans vencedores de la vuitena edició del festival.
L’obra va recollir, el passat dijous, els aplaudiments entusiastes d’un públic que va alçar-se —literalment— per aplaudir l’espectacle coral de cinc ballarines (deu cames) que cridaven a la força de l’esperit de les dones, la solidaritat, la feminitat i els ritus quotidians que ens alcen i també ens encasellen i va deixar ben clar que, quan el moviment sincer es posa en dansa, escombra literalment el joc de pantalles que avui dia esgrimeixen moltes produccions teatrals.
Però aquest no va ser l’únic premi que es va entregar ahir. Altres propostes guardonades del FITT d’enguany han estat la producció ’360 grams’, d’Ada Vilaró, que va recollir el premi ex aequo, i el Premi del Jurat va recaure en la proposta ‘Beautiful Stranger’ de la companyia La Caja Flotante. A més a més, els assistents s’han decidit a destacar ‘Ritos de amor y guerra’ com la seva predilecta, una elecció que destaca l’energia de la companyia Comando Señoras, que ahir van recollir el premi enmig d’una gran ovació.
Ovació i aplaudiments que aquest 2021 s’han repetit pel que fa al públic i a l’organització, que admet que l’edició d’enguany marca un bans i un després pel que fa al nivell de penetració del festival, que tanca portes després de generar una sensació de festival integrador, complet i segur, en el marc d’una ciutat que encara té ressaca de pandèmia en l’àmbit cultural.
“Tanquem portes cansats, però molt feliços i amb la sensació que hem creat ambaixadors culturals de la ciutat de Tarragona en diversos països d’arreu del món, ja que moltes de les companyies que han vingut des de fora han quedat molt satisfets amb l’oferta de la ciutat i s’han quedat els quatre dies per a gaudir de les propostes”, explica el director del FITT, Joan Negrié, que no amaga que, des de fa setmanes, l’organització ja comença a pensar en l’edició de 2022. Cada cop queda menys perquè el teló s’aixequi de nou.