Tarragona Impulsa ha posat en marxa aquest matí el primer curs d’Iniciació a la Pesca Professional. És la primera vegada que, des de l’Ajuntament, es promou una formació d’aquest tipus després de detectar la necessitat d’accions formatives que donessin resposta a la manca de relleu generacional en el sector de la pesca. Una quinzena d’alumnes comencen avui aquesta formació que durarà fins al proper 20 de juny quan finalitzaran les 136 hores del curs a la Casa del Mar de Tarragona.
A banda d’alumnes de nacionalitat espanyola, la formació compta amb participants d’altres nacionalitats com del Marroc, Senegal, Gàmbia, etc. En la majoria d’aquests casos, comparteixen un altre component; tenen experiència prèvia en el seus països d’origen com a pescadors i volen continuar treballant en aquest sector a Tarragona.
Les entitats del territori representants d’aquest àmbit han estat treballant de forma conjunta, transversal i amb un objectiu comú: el disseny d’una formació que faciliti a les persones interessades la seva entrada al sector pesquer a través de les Confraries de Tarragona i Cambrils amb un programa formatiu que integri i complementi les capacitats imprescindibles per desenvolupar-se en aquest perfil professional.
Aquest programa formatiu es porta a terme a tres bandes, entre l’Escola de Capacitació Nàuticopesquera de Catalunya (ECNPC), el sector pesquer de Tarragona amb les Confraries de Cambrils i Tarragona, i per Tarragona Impulsa (Ajuntament de Tarragona), amb els rols següents:
• ECNPC: Responsable del disseny i d’impartir el programa educatiu dels mòduls específics relacionats amb el perfil professional de mariner pescador.
• Confraries de pescadors de Cambrils i Tarragona: amb funcions d’acollida i tutoria dels alumnes/aprenents.
• Tarragona Impulsa: coordinació del projecte, disseny dels continguts conjuntament amb les altres entitats responsables, selecció i seguiment de l’alumnat i realització de formacions específiques d’orientació professional.
La falta de relleu generacional en l’àmbit de la pesca és una preocupació compartida no només a Catalunya, sinó també a la resta de l’Estat i a països de la Unió Europea. Tradicionalment, aquest sector s’ha alimentat dels veïns de les poblacions amb tradició pesquera. Aquest relleu tradicional ha anat perdent interès en la població jove en front a altres opcions laborals menys dures i davant altres reptes com les polítiques europees de reducció de les captures que generen un cert clima d’incertesa.
La consellera de Turisme, Promoció Econòmica i Comerç, Montse Adan, ha inaugurat avui aquest curs pioner al nostre territori acompanyada del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya; el director provincial de l’Instituto Social de la Marina, Ángel Calejero; el president de la Confraria de Pescadors de Tarragona i la secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Clàudia Masdeu.
La consellera ha destacat que “hem de donar facilitats i recursos que garanteixin la continuïtat de la pesca. Aquest sector es troba ara en un estat de vulnerabilitat que posa en perill la seva supervivència. Iniciatives com aquesta, que neixen fruit de la pròpia necessitat expressada per les entitats del sector, han d’ajudar a facilitar aquest relleu generacional tan necessari en aquest àmbit”.
Els curs preveu altres activitats complementàries com un curs de natació de 6 hores per treballar i millorar les habilitats de natació de tot l’alumnat.