Tarragona serà pionera a nivell estatal i es convertirà en el primer municipi amb una ordenança de mediació. Entrarà en vigor el 17 d’abril. L’Ajuntament calcula resoldre uns 25 conflictes entre administració i ciutadania al llarg de l’any a través d’aquesta via innovadora.

Tarragona marcarà el camí en l’àmbit de la mediació administrativa. Ho farà gràcies a un nou reglament amb què es pretén resoldre els conflictes i les discrepàncies de forma equitativa i aparcant la via de «la imposició, el càstig o la retribució». És a dir, amb la nova ordenança s’aposta pel «diàleg, l’acord i la reparació». Ho ha destacat l’alcalde, Rubén Viñuales, que té clar que és una eina que serà molt útil per millorar les relacions i la confiança amb la ciutadania.

El Secretari General de l’Ajuntament, Joan Anton Font, ha remarcat que el de Tarragona serà un ajuntament pioner. Ja hi ha administracions que fan mediació però que aquesta és civil o social. Quines qüestions seran susceptibles de mediació? Font diu que la majoria de conflictes, amb poques excepcions.

La mediació entre l’administració i l’interessat o interessada en el procediment es durà a terme amb la participació d’un tercer implicat imparcial, el mediador, que s’encarregarà de facilitar el diàleg i l’entesa entre les parts. En aquest sentit es crearà un registre i els mediadors seran escollits de manera aleatòria quan es doni el cas.