Mèrida ha acollit aquest cap de setmana el II Congrés de Setmana Santa i Ciutats Patrimoni de la Humanitat, promogut pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, i organitzat per l’Ajuntament de Mèrida i la Junta de Confraries de la ciutat, amb assistència de representants de les Juntes de Confraries i de les Confraries de les 15 ciutats que conformen el Grup: Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristòfol de la Llacuna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

L’alcalde de Mèrida, Antonio Rodriguez Osuna, va inaugurar el Congrés en un acte celebrat al Temple de Diana, on va manifestar que “les nostres ciutats processionen els seus trons i passos per monuments i espais inigualables que són Patrimoni de la Humanitat”, per la qual cosa va considerar que “aquest congrés servirà per compartir experiències i posar en valor un patrimoni històric, social i cultural tan important com la Setmana Santa”. Unes declaracions que comparteix l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, que també va assistir a la celebració del congrés a Mèrida. Viñuales -davant de la resta dels alcaldes- va posar èmfasi en “la nostra Setmana Santa, ja que és la més important de Catalunya. De fet va ser declarada Festa d’Interès Turístic Nacional precisament perquè la majoria dels actes i celebracions es desenvolupen en un marc inigualable com és la Part Alta i els misteris són d’un valor artístic increïble”. Durant les ponències celebrades a Mèrida, l’alcalde va destacar el patrimoni històric, social i cultural que representa la Setmana Santa. “Tenim el privilegi de viure a ciutats on els nostres passos de Setmana Santa processionen per monuments amb més de 2.000 anys d’història i això és un honor”, va remarcar.

A la inauguració del Congrés, també va prendre la paraula l’alcaldessa d’Úbeda, la primera ciutat que va acollir el Congrés, l’any passat. La seva alcaldessa, Antonia Olivares, va destacar que “el Grup compleix el seu XXX aniversari i un dels elements que uneix les 15 ciutats són les celebracions de Setmana Santa. La iniciativa d’aquest Congrés va néixer per part de la Unió de Confraries de Setmana Santa d’Úbeda i ha esdevingut un èxit important, per donar suport a la difusió, promoció i desenvolupament de les 15 Setmanes Santes, que són un autèntic reclam turístic, amb valors culturals i patrimonials de valor extraordinari, des del punt de vista de la tradició, la imatgeria, els costums, el patrimoni o la música. Les nostres Setmanes Santes llueixen veritables obres d’art a escenaris de luxe i en llocs que Unesco ha declarat zones de Valor Únic Excepcional, per la qual cosa les nostres celebracions són un tàndem perfecte entre patrimoni, cultura i art”.