Una davallada “preocupant”. Així qualifica, sense pal·liatius, la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès, que valora en negatiu les xifres publicades de les aportacions dels comptes generals de l’Estat, que enguany tenen destinats 280 milions d’euros a Tarragona. Aquesta xifra suposa un 31% menys que els d’enguany, que han estat de 410 MEUR.

“És un fet que ens ha de fer reflexionar, que no és positiu i que no respon a l’esforç important que tots els sectors han fet a causa de la pandèmia ni amb l’excel·lent tasca del sector sanitari, les empreses i les persones”, explica Pallarès, al mateix temps que destaca que “la resposta de l’Estat ha de ser econòmica també”. 

Respecte a la fi de les restriccions, Pallarès destaca que “el darrer any i vuit mesos ha estat complicat per a tots i ha deixat molts canvis a nivell de feina i de relacions”, mentre recorda que, tot i les darreres mesures de relaxament de mesures que s’han anunciat, “encara queda molt per a treure’s la mascareta”.

La trobada amb Pallarès arriba un dia després de l’anunci fet pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ahir dimecres va fer públic que, fins a finals d’any, Protecció Civil col·locarà 56 sensors de toxicitat al sector químic dels polígons nord i sud de Tarragona, en el que és una prova pilot per protegir millor la població.

Els sensors s’instal·laran per protegir la població de La Pobla de Mafumet, El Morell i Puigdelfí (Perafort) i detectaran núvols tòxics de sulfur d’hidrogen pel que fa al polígon nord. Pel que fa al polígon sud, s’instal·laran per protegir la població del barri de Bonavista i La Canonja i detectaran núvols tòxics de clor.

“La crisi d’IQOXE va suposar un canvi de paradigma que ha accelerat que es posi sobre la taula tot el sistema d’emergències per la seva avaluació”, explica Pallarès, al mateix temps que destaca que “preveure el risc i les situacions de ric és molt difícil, però cal tenir percepció de les principals afectacions que puguin afectar a la població per a donar respostes de seguretat el més acurades possibles”.

La col·locació dels sensors es completa amb la implantació de tres noves sirenes d’avís de risc químic en el marc del Plaseqta; dues a Reus i una a Salou.

petroquímica