Tarragona ha provat el sistema d’avisos d’emergència als telèfons de la població. A les 11:01 del matí, els dispositius mòbils de la població de Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès han rebut una notificació anunciant la prova del sistema. Es tracta de la segona de les quatre accions previstes al conjunt de Catalunya i després del simulacre d’accident químic del novembre passat.
Es tracta d’un missatge que rebria la població en cas d’emergència i que continua provant Interior des que el passat 1 de febrer gestiona aquest tipus d’avisos.
Els usuaris que esperaven l’autobús a l’estació de la ciutat han rebut l’avís en la majoria dels casos i molts han reconegut que no sabien que es feia la prova d’aquest dimecres. Amb tot els hi sembla una bona acció de prevenció. Els usuaris d’autobús Maria i Josep Andreu han compartit les seves impressions amb Tarragona Ràdio.
La població ha rebut el missatge d’alerta a les 11 del matí quan s’ha activat l’enviament dels missatges des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) a Barcelona.
Una prova que arriba després de la realitzada el passat mes de novembre emmarcada en les proves de sirenes i avisos del PLASEQTA, que es va fer al polígon sud de la ciutat. Protecció Civil ha preparat un altre simulacre pel 20 de setembre per provar les sirenes i els sistemes d’avís d’emergència al Polígon Nord de Tarragona.
Bona valoració de Protecció Civil de forma provisional
Protecció Civil valora positivament el funcionament de les proves d’enviament d’avisos d’emergències als dispositius mòbils. Amb tot, provisionalment, han detectat que s’han rebut menys missatges comparant amb la primera prova que es va fer a Lleida.
La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, ha explicat que les dades són provisionals i que esperen que es facin totes les proves a Catalunya per acabar d’extreure conclusions definitives. Les dades recollides a través d’enquestes dels usuaris s’enviaran a l’estat per acabar de demanar les millores que siguin adients.
Un cop realitzat l’enviament, i fins les 12.30 h un total de 1.807 ciutadans han respost l’enquesta per comprovar si s’ha rebut o no el missatge. El 49,61% (891) han respost que han rebut el missatge, mentre que el 50,39% (905) han respost que no l’han rebut, tot i que algunes d’elles s’han rebut des de fora del territori on es feia la prova.
El telèfon 112 ha atès fins les 12.30 h un total de 169 trucades de ciutadans que volien informació relativa a la prova o bé que no sabien que es duia a terme avui. D’aquestes, 49 (29,5%) s’han realitzat des del Tarragonès, 24 (14,4%) des del Garraf, 22 (13,2%) des del Baix Camp, 19 (11,45%) des del Baix Penedès, 16 des de l’Alt Penedès (9,64%), 11 des del Baix Ebre (6,6%), 5 des de l’Alt Camp (3,01%) i 4 des de Montsià (1,20%). Per municipis, des de Tarragona se n’han fet 29, des de Reus, 16; des de Vilanova i la Geltrú, 15; des de Calafell, 11; des d’Igualada, 8; les mateixes que des de Vilafranca del Penedès.
Cassany ha matisat que els missatges s’envien a les antenes de telefonia i, un cop allà, l’antena passa la informació als dispositius mòbils que estan sota la seva àrea d’influència. En les posteriors proves que falten per fer a Girona, Catalunya Central i Barcelona, s’acabaran de detectar els possibles problemes per solucionar-los i disposar d’un sistema que funcioni en perfectes condicions en cas de necessitat.
Fonts de Protecció Civil manifesten la seva gran preocupació pels resultats que mostra l’enquesta, que encara que provisionals, mostren un problema que cal solucionar i demanen a l’Estat, creador de l’eina d’enviaments massius i competent en matèria de telecomunicacions, que ofereixi solucions el més ràpid possible.
Els resultats provisionals indiquen que hi ha 1 companyia telefònica els clients de la qual manifesten que en un 90,7% dels casos han rebut l’alerta, mentre que altres dos grans companyies han donat resultats anòmalament baixos: en un cas només l’han rebut el 7,6% dels usuaris, i en l’altra el 6,8%. Aquesta situació es considera greument anòmala.
Protecció Civil considera que aquesta eina, especialment útil en cas d’accident químic ha de poder arribar al conjunt de la ciutadania que disposa de telèfon mòbil, especialment a Tarragona, on la població està molt sensibilitzada amb el risc químic.
Marta Cassany ja ha fet trasllat d’aquesta situació a la Dirección General de Protección Civil del Ministeri de l’Interior, creadora i administradora de l’eina d’enviament massiu.
Més notícies:
- Tarragona Ràdio triomfa al Premi de Periodisme Mañé i Flaquer amb el pòdcast «El seu nom era Georg»
- El grup Trèvol en concert la Capsa de Música
- Laura Rovira i el seu apocalipsis zombi
- Dani Vidal sobre el preu de les entrades del Barça: ‘No té sentit allunyar als aficionats dels camps de futbol’
- Martí Gironell “descobreix” el Tresor de Montserrat