Del 2 al 4 d’octubre de 2024, Tarragona es convertirà en l’epicentre mundial de la cunicultura amb la celebració del 13è World Rabbit Congress (WRC 2024). Aquest esdeveniment internacional, organitzat enguany per l’Associació Espanyola de Cunicultura (ASESCU) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), reunirà més de 300 experts i professionals del sector procedents de 31 països d’Àsia, Europa, Amèrica i Àfrica.
El Congrés, que té lloc cada quatre anys sota el patronatge de la World Rabbit Science Association (WRSA), i que aquest 2024 es celebra al Palau Firal i de Congressos de Tarragona, és una oportunitat única per conèixer els darrers avenços en cunicultura i abordar els principals reptes del sector. L’IRTA, amb una llarga trajectòria en recerca i un contacte estret amb el sector cunícola, ha estat escollit aquest any com a coorganitzador per la seva destacada contribució a la millora genética de conill de producció.
Durant els tres dies del Congrés, els assistents podran gaudir de ponències en diverses àrees: nutrició, patologia, genètica, reproducció, benestar, economia, biologia, qualitat de producte i d’altres. Cada àrea comptarà amb una ponència principal, sessions de comunicacions lliures i presentacions de pòsters. A més, s’organitzaran quatre taules rodones centrades en els temes clau del sector actual. Un dels principals aspectes que es debatran és el desafiament que afronta la cunicultura a la Unió Europea, on es preveu eliminar l’ús de gàbies en la producció animal al 2027. Aquesta mesura implicarà que les femelles es reproduiran en grup, però encara no s’ha trobat una alternativa efectiva a les gàbies, ja que la reproducció en grup sovint genera conflictes entre elles i redueix el seu benestar.
Catalunya ha estat tradicionalment la comunitat amb més producció de carn de conill de l’Estat espanyol, i Tarragona, concretament, es troba a prop dels principals centres de producció cunícola. Per això, Tarragona, amb la seva rica història i cultura, suposa un marc incomparable per a la celebració del WRC 2024.
El 13è Congrés Mundial del Conill no només serà una plataforma per a la difusió del coneixement científic, sinó també un punt de trobada per a la col·laboració i l’intercanvi d’experiències entre professionals del sector.