Tarragona Ràdio serà aquest 2023 l’entitat convidada pels Portants de l’Aigua de Sant Magí. La Baixada de l’Aigua des de la Brufaganya arribarà en un any de sequera severa, una tradició molt arrelada i enguany amb més simbolisme que mai.
Des dels Portants asseguren que l’aigua està garantida i arribarà a la ciutat per repartir-la entre els tarragonins i tarragonines malgrat la sequera, segons explica Joan Domènech, membre dels portants de l’aigua.
“Teníem la por de no poder arribar a Tarragona amb aigua. Per sort en tenim i podem fer la baixada com pertoca”
Joan Domènech
L’emissora pública de la ciutat ho explicarà des de dins, com a entitat convidada. Així ho ha decidit la Junta dels Portants de l’aigua de la Confraria de Sant Magí reunida fa unes setmanes, en agraïment pel seguiment que any rere any, des de fa moltes dècades, Tarragona Ràdio fa de la tradició. Així ho explica el coordinador dels portants, Sergi Baches.
“Tota aquesta feinada que ha fet Tarragona Ràdio durant aquests anys d’apropar el tarragoní i la tarragonina a través de les ones radiofòniques aquest esperit de la baixada, vam tenir molt clar que aquesta distinció havia de ser per Tarragona Ràdio”
Sergi Baches
Cada any un redactor de l’emissora fa el recorregut de la comitiva, amb connexions en directe en cadascuna de les parades del camí. Enguany, però, els representants de l’emissora podran viure l’experiència i el recorregut de més de seixanta quilòmetres de de dins, integrant-se com a uns Portants més, i ampliar també la cobertura.
Dues jornades i una seixantena de quilòmetres entre la Brufaganya i Tarragona
Com és tradicional, el dimecres dia 16 d’agost, des de les 17h es puja cap a les fonts de la Brufaganya, on se sopa i tot seguit es dorm en tendes de campanya.
L’endemà, dijous dia 17 d’agost, a primera hora del matí comença la Baixada de l’Aigua, amb la comitiva de carruatges i cavalls de la Societat de Sant Antoni de Valls, i les portadores de l’aigua. Es fa el tram entre les Fonts de la Brufaganya, al municipi de Pontils, i Bràfim. A poca distància del santuari, hi ha les Fonts que segons la tradició va fer brollar Sant Magí. La ruta passa per Santa Perpètua de Gaià, Querol, el Pont d’Armentera i Santes Creus, on es para per a dinar.
En cadascun dels municipis els Portants són esperats amb il·lusió i rebuts per una comitiva de veïns i autoritats del poble, als que es lliura un càntir amb l’aigua miraculosa del Sant.
Després de dormir a l’entorn de l’ermita del Loreto de Bràfim, s’engega la segona jornada del camí fins arribar a les instal·lacions d’Ematsa, ja a Tarragona.
El segon dia es fa parada a Nulles, on es fa un matiner refrigeri, i a l’Argilaga, on els veïns preparen un esmorzar als Portants. Aquí també són rebuts per una comitiva d’aquesta pedania i del municipi al que pertany, la Secuita.
La comitiva va des d’aquí fins al Pallaresos, per a continuació marxar fins als dipòsits d’Ematsa, a Sant Pere i Sant Pau.
Al voltant de les 18 h es fa l’entrada triomfal a la ciutat, per arribar cap a les 19 h a la Plaça de la Font, i des d’aquí al Portal del Carro. Així arriba l’aigua miraculosa a la ciutat, que és distribuïda tot seguit als tarragonins, que l’esperen amb devoció i s’engega la Festa Major d’estiu de la ciutat, la festa de l’aigua.
Que plogui abans de Sant Magí, com mana la tradició
Aquest 2023 serà el segon any que la celebració arriba sense restriccions, després dels anys de pandèmia. També un any d’especial simbolisme degut a la sequera que ens assola, i que fa que aquella tradició de la Confraria de Sant Magí d’instal·lar el tendal al Portal del Carro, on ja hi és des de dissabte, a veure si es mulla per la pluja, s’agraeixi més que mai.
Ara, doncs, només cal esperar a que plogui abans de Sant Magí, com mana la tradició, i Tarragona Ràdio us ho explicarà en directe, enguany amb més detalls que mai, i des de dins, com a entitat convidada.