Tarragona Ràdio emetrà una serie de quatre capítols especials del programa Evoluciona, enregistrat des dels jaciments d’Atapuerca, a Burgos, en la 46ena campanya d’excavació que ja s’ha tancat aquest estiu. Ha coincidit en l’any del 30è aniversari de la descoberta a Gran Dolina d’una nova espècie, l’Homo Antecessor.
Homo Antecessor: Alguns experts asseguren que en el món de la ciència no s’ha produït a nivell de tot l’Estat “res comparable”, tant per “l’interès de la descoberta” –i no només aquesta- com per “la repercussió internacional” que han tingut.
Tarragona Ràdio s’ha desplaçat als jaciments per conversar amb una quinzena del total de 120 investigadors de l’IPHES-CERCA, amb seu a Tarragona, que han participat en aquesta campanya.
Alguns rememoren com es va descobrir Homo Antecessor a Gran Dolina, xifrat entre 800 i 900 mil anys. Iniciarem el recorregut, però, a Sima Elefante, on es va descobrir no fa gaires anys la cara d’un nou primer europeu. Una troballa excepcional; la cara parcial d’un ésser humà, l’antiguitat del qual pot estar al voltant d’1,4 milions d’anys.
En el primer programa, que s’emetrà aquest dimecres (11.30h) conversarem des de les profunditats de Sima Elefante amb els investigadors Rosa Huguet i Xosé Pedro Rodríguez, en un capítol que hem anomenat: “Sima Elefante, la cara del primer europeu“.
Enguany, d’una banda, s’ha acabat d’excavar la capa argilosa del nivell TE7 en què va aparèixer la resta humana anomenada Pink l’any 2022, així com restes d’indústria lítica durant la campanya de 2023. En aquesta campanya s’ha recuperat una costella d’un herbívor de talla gran que presenta marques de tall relacionades amb l’acció de descarnar l’animal per part dels hominins que van habitar aquest entorn ara fa entre 1,2-1,4 milions d’anys.
L’adéu de Carbonell, Bermúdez de Castro i Arsuaga
Aquest any han fet un pas al costat els codirectors del projecte, Eudald Carbonell, José María Bermúdez de Castro i Juan Luis Arsuaga. Carbonell també ha estat un dels entrevistats, i recorda que si existís una enciclopèdia de l’evolució humana, “Atapuerca tindria tots els capítols, on no hi faltaria cap pàgina” del que ha passat des de fa 1.4 milions d’anys fins ara.
Només el nom d’Atapuerca suscita avui un gran respecte i interès per part de la comunitat científica internacional, i pels mitjans, però no sempre ha estat així, com tampoc les facilitats per aconseguir finançament i recursos per a poder dur a terme les excavacions des de fa més de 4 dècades a la Trinxera del Ferrocarril.
L’Eudald rememora aquells els orígens, recorda quan ni tant sols tenien transport per accedir a peu de jaciment. Ara és diferent, amb tot un gran equip logístic per facilitar les tasques dels 300 excavadors de 21 països.
Un nou any excepcional a Atapuerca
Aquest any, els treballs d’excavació en extensió a la unitat TD6 de la Gran Dolina ha proporcionat noves restes humanes d’Homo Antecessor, coincidint amb el 30è aniversari del descobrimet. Entre aquests, destaquen diversos fragments de crani, un fragment de maxil·lar, dos fragments de mandíbula, una dent incisiva, fragments de costella i de vèrtebra, així com un osset del canell. La peça dental ha resultat de gran interès, ja que a través de les primeres observacions s’ha pogut comptabilitzar un individu adult desconegut fins ara al conjunt. És possiblement una femella d’uns 25 anys.
En directe des de Gran Dolina, 30 anys d’Homo Antecessor
En un dels capítols també passarem per Gran Dolina, allà buscarem a peu de TD6 a Palmira Saladié i Andreu Ollé.
També anirem a Galería amb Isabel Cáceres, la cap de recerca de l’Iphes, per parlar d’un jaciment encara amb molt de potencial.
I en següent capítol, a Cueva Fantasma parlarem amb Josep Vallverdú i els investigadors Elena Moreno Ribas i Miguel Ángel Moreno. Aquest ha estat el darrer jaciment que hem visitat. Tots aquells jaciments ubicats a la Trinxera del Ferrocarril.
Però també pujarem en un tot terreny fins a la cova de El Mirador, on baixarem sis metres de profunditat per contemplar una pintura rupestre amb Josep Maria Vergés i Roser Marsal.
Parlarem amb la investigadora Isabel Expósito, que ens explicarà els orígens de la Trinxera de Ferrocarril. Fa més de 125 anys una companyia britànica va decidir invertir en la construcció d’una línia ferroviària estreta entre la localitat de Monterrubio de la Demanda i el municipi de Villafria, proper a Burgos. Es tractava de portar carbó i minerals de ferro. L’enginyer responsable va decidir obrir una profunda trinxera al vessant oest de la serra per al pas del ferrocarril miner, enlloc de bordejar-la, que hauria estat més fàcil.
El ferrocarril de via estreta havia de portar el material per a transvasar-lo als vagons de la Companyia de Camins de Ferro del Nord d’Espanya, per traslladar-los a Bilbao, on s’utilitzaria a les siderúrgies del País Basc. El profund tall realitzat va deixar al descobert diferents cavitats, algunes totalment colmatades per sediments. Una part dels jaciments va desaparèixer amb aquesta obra d’enginyeria monumental, però gràcies a ella coneixem avui dia uns jaciments excepcionals que haguessin passat inadvertits per la ciència.
Tancarem els especials amb la directora de l’Iphes, Marina Mosquera, i amb la directora iCERCA, Laia Pellejà, de visita a Atapuerca.
A Atapuerca, per cert, a les 11h totes les excavacions s’aturen. És l’hora de l’Esmorzar, aprofitarem la parada per conversar amb Eudald Carbonell, i farem cua a la única màquina de cafè en uns quilòmetres a la rodona.
Us avancem alguns dels vídeos de les entrevistes.