Tarragona Ràdio fa la tercera incursió als jaciments d’Atapuerca, en el programa especial de l’Evoluciona amb l’Iphes, en l’any del 30è aniversari de la descoberta d’una nova especie a Gran Dolina, l’Homo Antecessor.

Aquest dimecres (a dos quarts de 12h) serà el torn de visitar dos jaciments. Un d’ells, Galeria, situat a la Trinxera del Ferrocarril a pocs metres de Gran Dolina, on van aparèixer fa tres dècades les restes de la nova especie. En vam parlar en el segon programa especial.

En aquest, també visitarem un dels jaciments situats a l’altra cara de la serra burgalesa, anirem fins a Mirador, per baixar sis metres en profunditat i contemplar una de les descobertes d’aquesta campanya, una pintura rupestre.

El Mirador, on baixarem sis metres de profunditat per contemplar una pintura rupestre amb Josep Maria Vergés i Roser Marsal.
El Mirador, on baixarem sis metres de profunditat per contemplar una pintura rupestre amb Josep Maria Vergés i Roser Marsal.

En aquest capítol ens mourem per una cronologia més propera, a Galería hi ha restes de fa entre 500.000 i 120.000 anys. Aquest 2024 han treballat sobre els 300.000 mils anys, corresponent al plistocè mitjà. En aquesta campanya han recuperat un total de 500 restes de fauna i més de 30 eines lítiques. En el primer jaciment ens acompanyarà la cap de recerca de l’Iphes, Isabel Cáceres.

‘De la ‘trampa natural’ de Galeria, a la recerca de la gran sala rupestre a cova Mirador’

Galería va funcionar com un parany natural pels animals que rondaven per la serra. Els animals caiguts van atraure l’atenció dels carnívors i dels mateixos homínids per aprofitar els recursos carnis acumulats al fons. Els homínids, habitualment accedien els primers i processaven els animals per transportar els nutrients fora, o sigui, s’emportaven les cuixes i els ‘pernils’, i si el pes els ho permetia, la peça sencera.

A Galería també va aparèixer un fragment de mandíbula i un fragment de crani d’Homo heidelbergensis, va ser el 1995.

En el segon jaciment, Mirador, baixarem fins al lloc on els investigadors Josep Maria Vergés i Roser Marsal, estaven treien de la foscor una pintura rupestre.

A Mirador, en aquesta campanya s’han excavat nivells del neolític antic, amb una antiguitat de prop de 7.000 anys, rics en restes de fauna, predominantment domèstica, i de cultura material, principalment ceràmica, i instruments lítics i ossis. S’hi ha dut a terme una campanya de mostreig sistemàtic destinat a estudis arqueobotànics, Destaca el descobriment d’art rupestre, tant a les parets de la cova, on es conserven restes de pintures, com entre els sediments del neolític antic.

Abans de pujar a Mirador, vam fer una aturada a Sima Elefante per conversar amb la directora de l’IPhes, Marina Mosquera, i amb la directora iCERCA, Laia Pellejà, que estava de visita als jaciments.

En el proper programa anirem a Cueva Fantasma, per parlar amb els investigadors Josep Vallverdú, Elena Moreno Ribas i Miguel Ángel Moreno.

Des de cueva Fantasma tancarem els quatre capítols especials,, i ho farem novament amb Isabel Cáceres, per parlar del dia a dia d’Atapuerca. Sabrem minut a minut què passa als jaciments, i també per les tardes als laboratoris.