Amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, aquest 13 de febrer, Tarragona Ràdio ha fet un programa especial de les instal·lacions de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), a Sescelades. Ha estat el programa ‘La Veu de Tarragona’, que s’ha emès en directe des de les instal·lacions d’aquest centre de recerca situat a Sescelades.

L’emissió especial ha comptat amb l’habitual tertúlia política dels dimarts, també des de l’ICIQ, amb Elvira Vidal, consellera de Junts per Catalunya a Tarragona, Maria Roig portaveu d’ERC, i Sandra Ramos, portaveu del PSC a l’equip de govern municipal.

Han coincidit en destacar el paper cabdal de la ràdio i, en particular, l’emissora municipal pública, essencial en els moments decisius i històrics del territori. També han parlat de la importància de centres de recerca com l’ICIQ no només per avançar en la recerca sinó també per afrontar reptes globals com la descarbonització de la indústria química.

El Prof. Emilio Palomares, director de l’ICIQ, ha aportat la seva experiència a la conversa, destacant el paper fonamental d’un centre de recerca en la configuració del futur dels esforços científics. Destacant la necessitat de suport institucional i administratiu, com es va evidenciar en la recent visita al Parlament de Catalunya de tots els centres CERCA del territori, quatre d’elles ubicats a la nostra ciutat.

Pel que fa la descarbonització, Palomares ha explicat que aviat en començaran a licitar els concursos perquè es puguin dissenyar i construir les plantes pilot per testejar materials i catalitzadors per atrapar el Co2 i convertir-lo en productes de valor afegit. Pel que fa al centre de descarbonització, està a la teulada de la conselleria de Recerca i Universitats, i en mans de seu director General, perquè entri a formar part dels objectius a finançar per part del Govern, ha dit Palomares.

A partir de la importància del recent Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència celebrat el passat diumenge, ha passat pel programa diverses investigadors i grups líders de l’ICIQ.

La primer ha estat Beatriz Prieto, grup líder i professora Icrea. Pel programa també han passat les alumnes de 5è de l’Escola PAX Tarragona, Anna Castillo, i Jana Soler, que s’han sumat a la conversa, expressant l’agraïment per la seva experiència de divulgació a l’ICIQ, destacant la importància de les experiències pràctiques i l’oportunitat de conèixer des de dins un centre de recerca.

També han passat pel programa especial la Dra. Anna Sadurní, investigadora postdoctoral del Prof. Ruben Martin Group i Rebeca Ferrer, estudiant de doctorat del Dr. Katherine Villa Group, destacant la necessitat d’encendre la passió investigadora en les generacions més joves pel progrés de la societat. Totes dues han destacat l’ICIQ com un centre de recerca de primer nivell amb capacitat per impulsar projectes impactants i produir un canvi social positiu.

La Dra. Alba Helena Pérez Jimeno i Meritxell Díaz van parlar de la infinitat d’opcions professionals dins de STEM i han destacat el paper dels projectes en el posicionament global de l’ICIQ. Meritxell Díaz ha destacat la importància de trencar estereotips en el món científic i apostar per la igualtat.

Per acabar, Laura Hernández, responsable d’impacte, comunicació i estratègia i Israel Macho, tècnic d’investigació de ressonància magnètica nuclear van tancar la discussió, centrada en el podcast de divulgació científica “Blau de Prússia”, cooproducció de l’ICIQ i Tarragona Ràdio que aquest 2024 podria encarar la tercera temporada en antena.

Tarragona Ràdio fa un programa especial des de l’ICIQ per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio
Tarragona Ràdio fa un programa especial des de l’ICIQ per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.