El capítol ‘Les nostres pioneres’ del podcast Fils de Memòria (Tarragona Ràdio) ha estat guardonat amb l’accèssit del V Premi de Periodisme Feminista María Luz Morales, concedit per l’Observatori Cultural de Gènere amb el suport del Diari ARA i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
El director del podcast i de Tarragona Ràdio, Xavier de Gispert Zegrí, i el guionista del mateix, Enric García Jardí, han rebut el reconeixement aquest dimecres 29 de juny a La Ciba (Espai de Recursos per a Dones, Innovació i Economia Feminista) de la mà de la directora de l’Observatori, Maria Àngels Cabré, i del representant del jurat, Lluís Reales, director de comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
Després del reconeixement a Tarragona Ràdio, el principal guardó de l’esdeveniment ha estat concedit a la periodista Clàudia Frontino, pel fotoreportatge “Dones sense llar, històries de supervivència”, publicat al Diari ARA. És la primera vegada, en les cinc edicions del premi, que periodistes d’un mitjà local reben un dels guardons concedits en el marc dels Premis María Luz Morales.
En l’edició de 2021 van resultar guanyadores l’escriptora Najat El Hachmi, pel treball ‘Confinadas de por vida’, publicat a El País, i la periodista Sara Borrella, pel treball ‘Peraquínopassem’, publicat a La Directa. En altres edicions també van ser premiats treballs publicats a Público, El Mundo i Eldiario.es. També és la primera vegada que el jurat realça la tasca feta en el terreny de la informació i l’entreteniment sonor.
El jurat dels premis que han reconegut la feina feta pels periodistes de Tarragona Ràdio el formaven la directora del diari ARA, Esther Vera; la directora de l’Observatori Cultural de Gènere, Maria Àngels Cabré; la directora d’igualtat de Santa Coloma de Gramanet, Maribel Cárdenas; la presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Marta Corcoy; la directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra; Rosa Cerarols; la professora i escriptora Anna Caballé, directora de la col·lecció ‘La vida escrita por mujeres’ i escriptora d’obres com ‘Breve Història de la Misogínia’ o el ‘Feminismo en España’, entre moltes altres; i Lluís Reales, director de comunicació de l’Institu d’Estudis Catalans i ex director del mític Terrícoles, de Betevé.
Premi a les nostres pioneres
El podcast Fils de Memòria repassa i aprofundeix en diferents episodis de la història de Tarragona silenciats durant dècades i està disponible a les plataformes Spotify i Enacast. El capítol ‘Les nostres pioneres’, concretament, viatja fins la Tarragona del tardo-franquisme i els primers anys després de la transició, quan centenars de dones van liderar vagues i lluites en algunes de les principals fàbriques de la ciutat, com la Valmeline, la BIC o la Tentex, establint-se com a referent del món obrer i per les lluites del feminisme que encara avui es sostenen a la ciutat.
Al llarg del podcast se senten les veus d’Ángeles de la Fuente, que va entrar a treballar a la Valemline-Seidensticker, coneguda per la força i recorregut de les lluites que s’hi van generar; Carmen Muñoz, a la qui entrar a treballar a la BIC va despertar la seva consciència política; Berta Ramos, que va treballar a la Tentex i militava al Partit del Treball d’Espanya; i Anna Guasch, que va ser assalariada de la Tabacalera i de ben jove es va implicar en múltiples lluites sindicals i feministes.
Al llarg del podcast es repassa la història d’aquestes lluites laborals de la mà de les seves protagonistes i, també, la forma com aquest compromís sindical va obrir nous espais de llibertat i socialització que anaven molt més enllà, des d’una perspectiva profundament feminista i revolucionària.
Fils de Memòria és un podcast coproduït entre Tarragona Ràdio i la Comissió de Programes de Memòria amb el suport de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal i amb guió i direcció dels periodistes Enric Garcia Jardí i Xavier de Gispert Zegrí, director de Tarragona Ràdio. La sèrie es va iniciar amb els 50 anys d’Òmnium Cultural del Tarragonès i també ha publicat el capítol “Pur Lorca a Tarragona”, sobre la petjada personal i artística que va deixar el poeta andalús a la ciutat.