Les mobilitzacions tornaran als carrers aquest 8M post-pandèmia. Foto: ACN.
Les mobilitzacions tornaran als carrers aquest 8M post-pandèmia. Foto: ACN.

Tarragona Ràdio torna a trepitjar carrer un nou 8M. L’emissora pública de Tarragona adapta la programació de la jornada d’aquest dimarts per recollir el testimoni de les protagonistes del Dia Internacional de les Dones. Al matí, ‘La Veu de Tarragona’, el ‘Què de Què’ i el ‘TGN Esports’ es dissolen en un programa especial que tindrà com a epicentre la Plaça de la Font. En paral·lel, Heroïnes Anònimes, el projecte radiofònic feminista que s’emet a Tarragona Ràdio, pentinarà els carrers del centre de la ciutat i dels barris per copsar com viuen el 8 de març els tarragonins i les tarragonines. A més, hi haurà actuacions musicals en directe.

El programa arrencarà a les 9h i s’allargarà fins les 13.30h. La tertúlia política dels dimarts se centrarà en les polítiques de gènere, i durant la primera part de la jornada també s’aprofundirà en els actes organitzats i els serveis que ofereix la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de l’Ajuntament de Tarragona. A més, s’abordarà el paper i les funcions del Consell Municipal de les Dones. La part institucional seguirà amb la presentació dels punts de llibre ‘Dones Tarragonines 2022’, que seran entrevistades durant el programa, i amb la lectura del manifest, a les 13h, a les portes del Palau Municipal.

Després de dos anys de pandèmia, i amb les limitacions que ha suposat, les entitats feministes tornen amb força organitzant múltiples activitats i propostes al voltant del 8M. Pels micròfons de Tarragona Ràdio passaran col·lectius diversos com Fridas, Cau de Llunes, les Dones Gitanes o Assexora’t, que aportaran el seu punt de vista sobre on som i fins on cal arribar en la defensa dels drets de les dones. L’àmbit laboral i els avenços o conquestes pendents per les treballadores serà un dels eixos principals a tractar. En aquest sentit, el programa especial també recollirà el parer dels sindicats.

El món de l’esport també hi serà representat. Al llarg del matí, el programa especial de la ràdio municipal farà repàs de les activitats impulsades pel Consell Esportiu del Tarragonès al voltant del 8 de març i proposarà una conversa amb tres dones esportistes que han competit a un nivell professional o semiprofessional. Tot plegat sense perdre de vista les accions organitzades per altres entitats o institucions com la Biblioteca Pública de Tarragona, CaixaForum o l’Espai Evohé.

Audiovisual ‘Sense Por’

Tarragona Ràdio se suma també al Dia Internacional de la Dona Treballadora amb una cobertura audiovisual especial de la performance ‘Sense Por’ que s’ha convocat a la Plaça de la Font a les 13:00 hores, després de la lectura del manifest institucional, i a les 19:30 hores, en el tancament de la manifestació feminista unitària. “Sense Por” és la versió tarragonina de l’himne feminista ‘Sin miedo’ popularitzat a l’Amèrica Llatina en la lluita contra els feminicidis i per l’alliberament de les dones. La convocatòria tarragonina va a càrrec de les dones de la Taula Intercultural de Tarragona, amb el suport de la Conselleria de Nova Ciutadania i de la Conselleria de Feminismes i Igualtat.

Manifestació i nou podcast de ‘Fils de Memòria’

A la tarda, la programació de Tarragona Ràdio mantindrà l’aposta pels continguts feministes. Districte Zero, estarà dedicat a les dones migrants, un col·lectiu que sovint és víctima d’una doble discriminació -per gènere i per procedència. Després, el Fans de Tarragona (de 18h a 19h) emetrà un especial sobre dones i música i, en acabar, els serveis informatius agafaran el relleu amb una àmplia cobertura i retransmissió en directe de la manifestació unitària convocada per la Plataforma 8M Camp de Tarragona. La mobilització sortirà a les 19h des de la Plaça Imperial Tarraco i, a banda del directe, es farà un acurat seguiment a través de les xarxes socials.

El colofó de la jornada (cap a les 20h) el posarà l’estrena d’un nou capítol de ‘Fils de Memòria’, la primera sèrie en podcast sobre memòria històrica del Tarragonès. Aquesta nova entrega estarà dedicada al moviment obrer femení de la Tarragona dels anys 60, 70 i 80, estretament vinculat a les treballadores de la fàbrica tèxtil Valmeline. Es tracta d’un producte que compta amb el suport de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal.