Tarragona percebrà l’any que ve la darrera aportació econòmica dels impostos de les químiques de la Canonja. Serà quan es compliran 15 anys de la segregació, i 20 anys després d’iniciar-se els primers tràmits perquè el municipi del Tarragonès deixés de ser una entitat municipal descentralitzada (EMD) de la capital.

El 2010 la Canonja es va segregar de Tarragona i es va convertir en el municipi 947 de Catalunya. Llavors, amb un llei del Parlament es restituïa l’estatus que havia tingut històricament, després que un decret franquista el fusionés dècades enrere amb Tarragona.

L’any següent Tarragona es va comprometre a cedir a La Canonja progressivament els impostos de les empreses químiques radicades al que seria el seu futur terme, i aquest compromís s’acaba el 2015.

Llavors les químiques situades en el terme de la Canonja pagaven uns 11 milions d’euros en impostos, i aquestes es repartien en un 60% per Tarragona i el 40% restant per la Canonja. Un percentatge que s’ha anat decantant amb els pas dels anys, de manera que la Canonja ja recaptarà al 100% el 2016, com ha explicat el seu alcalde, Roc Muñoz (PSC), en una entrevista a Tarragona Ràdio.

Muñoz, d’altra banda, celebra tenir persones de pes al nou govern català, com la primera tinent d’alcalde, Lucía López Cerdán, que ha estat nomenada delegada del Govern al Camp de Tarragona. Assegura que farà una molt bona feina.

Del nou govern de Salvador Illa espera que escolti la proposta que ja havia fet sense resposta a l’anterior govern de Pere Aragonès, i que ara enviarà al nou executiu socialista. És la proposta per construir un centre tecnològic vinculat a la descarbonització de la indústria química als terrenys on hi havia els edifici, ara enderrocats, del San Vicente Ferrer, a l’entrada de la Canonja.