Tarragona ha recuperat aquest divendres la processó del Sant Enterrament després de dos anys sense celebrar-se per la pandèmia. Les tretze associacions i vint passos han desfilat amb solemnitat pels carrers de la Part Alta en l’acte central de Setmana Santa. La processó, organitzada per la Congregació de la Puríssima Sang, és la més antiga de Catalunya i va ser declarada Element Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat l’any 2010. Enguany, l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa ha establert quatre punts d’avituallament on els portants podran descansar i treure’s les mascaretes, que estan obligats a dur sota el misteri. “Ens fa molta il·lusió, és un moment que tots esperàvem”, ha dit el seu president, Francesc Seritjol.
La professó s’ha pogut seguit en directe per Tarragona Ràdio que, per primer cop, ha situat un micròfon sota d’un dels misteris, el Natzaré.
Només el repic dels tambors ha trencat el silenci que ha impregnat els carrers del centre de Tarragona aquest Divendres Sant. Unes 3.000 persones s’han tornat a posar les vestes de les seves entitats per participar en la processó del Sant Enterrament. Els Armats de la Sang han arrencat la marxa religiosa quan passaven pocs minuts de dos quarts de vuit del vespre, seguits per les associacions de la Bandera Negra de La Sang, el Sant Sopar, L’Oració a l’Hort, Vetlleu i Pregueu, la Presa de Jesús i la Flagel·lació, el Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista, el Ecce-Homo, Jesús de la Passió, entre d’altres.
Els ciris han il·luminat el camí dels feligresos en una processó que no acabarà fins ben entrada la matinada. “Ja sigui amb la llum del sol, amb el reflex de la lluna o la mateixa llum de les espelmes, és genial i incomparable, la processó de Tarragona s’ha de viure, no es pot explicar”, ha expressat Seritjol. Així, les congregacions han fet el recorregut habitual i han marxat pel passeig de Sant Antoni, travessant el portal de Sant Antoni, passant pel pla de Palau i de la Seu, pel carrer Major i per la baixada de la Misericòrdia fins a arribar a la plaça de la Font. També han recorregut la Rambla Nova i la baixada de la Pescateria per retornar cap a la plaça del Rei.
La cocap de la banda de La Salle, Raquel Moreno, ha explicat que fa dos mesos i mig que assagen per sortir a la processó de Divendres Sant. Tot i que tenien por que fossin pocs, després dels dos anys d’aturada per la pandèmia, Moreno ha celebrat que l’agrupació hagi sumat integrats i que la conformin 28 membres. “Tenim moltíssimes ganes de tornar a sortir i els nervis a flor de pell”, ha afirmat la jove.
Recorregut amb mascaretes
L’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa ha dissenyat un protocol sanitari postpandèmia que recomana l’ús de l mascareta en situacions on no es poden mantenir les distàncies, mentre que és obligatori que la portin els 700 portants que aplega l’agrupació. “Van en un espai tancat, fins al dimarts vinent el reial decret ens demana que en els espais tancats es porti mascareta, sota el pas no hi ha ventilació i el temps d’exposició en cas que hi hagi el virus és alt, són entre tres i quatre hores”, ha indicat Seritjol.
El misteri de la Presa de Jesús és el pas que pesa més de tots, amb un pes de 1.500 quilos, i el porten divuit persones. En Vicenç Viñals, un dels seus portants, diu que serà angoixant dur la mascareta sota l’estructura. Tot i que preferiria no portar-la, accepta que és per la seguretat de tots. “Porto ulleres i serà difícil amb la mascaret, a més, amb les faldilles dobles i tancades, és una mica angoixant”, ha opinat.
De fet, una altra de les mesures incloses en el protocol sanitari són els testos d’antígens que s’han hagut de fer tots els portants dels misteris a l’inici de cada acte religiós. “La represa és amb tothom, amb els vint passos que conformen les tretze entitats, tot i que hi ha hagut algun positiu, avui serem tots els portants, timbalers i les quatre colles d’armats de Tarragona”, ha destacat Seritjol.
Així mateix, s’han establert quatre parades tècniques al llarg del recorregut, on les persones que van sota del pas han pogut parar a respirar, beure aigua i recuperar forces. En aquests punts d’avituallament, també s’han pogut treure les mascaretes quirúrgiques i s’han aixecat les faldilles dels passos per airejar-les.
Menys cadires de públic i gratuïtes
Enguany, els organitzadors han decidit col·locar menys cadires –unes 300, situades entre el Pla de la Seu i de la Catedral-, perquè s’hi assegui el públic. En les últimes edicions, s’havien instal·lat unes 1.500. A més, en aquesta ocasió no ha calgut reservar-les i han estat gratuïtes.