powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Santa Tecla 2021 torna amb un programa que s’allargarà del 15 al 24 de setembre. Les festes d’enguany avancen cap a la recuperació després de l’aturada de molts actes a causa de la pandèmia i enguany ja recuperen bona part del corpus més tradicional del programa, tot i que adaptat a les mesures de seguretat que encara dicta l’actual situació sanitària.

“Les festes d’enguany no seran encara les habituals que coneixem, però poc a poc anem retrobant els elements més tradicionals de les festes”, explica la regidora municipal de Cultura i Festes, Inès Solé, que destaca que una de les cites més esperades serà la retrobada dels ciutadanes i ciutadanes amb el Seguici Popular al complet, que sortirà en diverses sessions en un escenari ubicat a la plaça de la Font i davant de fins a 800 persones, agrupades per unitats de convivència.

Aquesta fórmula es repetirà els dies 19, 22 i 23 de setembre i serà una ocasió per gaudir d’aquests elements tan estimats per la ciutadania i de sorpreses com el ball del Lleó i gaudir dels diferents elements amb les mesures de distància i seguretat degudament estipulades.

Els balls parlats també es recuperen

El retorn del Seguici popular marca la Santa Tecla 2021, junt amb els balls parlats i les representacions dels balls parlats del Ball de Diables, d’en Serrallonga, de Pastorets, de Gitanes i Dames i Vells, que enguany celebren el seu 40è aniversari. Tots ells actuaran, de manera excepcional, dalt d’un escenari a la plaça de la Pagesia, especialment habilitat per les exigències sanitàries del moment. De la mateixa manera ho faran la Moixiganga i el ball de Sebastiana del Castillo.   

Tant els balls parlats com molts altres actes que es detallen al programa seran retransmesos per Tarragona Ràdio i Tac12 i, com a novetat, la televisió del Camp de Tarragona també els oferirà en directe per Internet. A banda, les xarxes socials municipals també faran un ampli seguiment de les principals activitats de la festa. 

Així ho han explicat aquest matí en roda de premsa l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i la consellera de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, durant la presentació del programa d’actes de les festes de Santa Tecla 2021. Segons ha explicat l’alcalde Ricomà, “ens trobem novament i per segon any consecutiu, amb una Santa Tecla extraordinària, que hem adaptat, amb una suma d’il·lusió i responsabilitat, a les circumstàncies socials derivades de la pandèmia de la COVID-19, però també – ha remarcat – es tracta de la Santa Tecla de la recuperació de la nostra part tradicional, la qual podrem tornar a reviure de manera adaptada a la situació, gràcies al treball de tots”. En aquest sentit, Ricomà ha demanat “un cop més, la complicitat de la ciutadania per, durant aquestes setmanes prèvies a la festa, avançar en la vacunació i, en conseqüència, en la immunitat de grup”. 

Els noms propis de la Santa Tecla 2021 

Com ja s’havia anunciat, Àngel Òdena i Roser Olivé seran dos dels protagonistes d’aquesta Santa Tecla, homenatjats com a pregoner i perpetuadora de la festa respectivament. La Crida i el Pregó repetiran l’esquema de l’any passat i, per una banda, la Crida s’ubicarà per segon any consecutiu a les muralles de la ciutat i el seu Passeig Arqueològic en un acte de nou forçosament restringit, on només assistiran els homenatjats, els músics, els balladors, la Perpetuadora, les Tecleres i els Teclers d’Honor, els representants de les entitats del Seguici Popular i els membres del Consell Municipal. Per altra banda, el Pregó tornarà a celebrar-se al balcó principal de l’Ajuntament, com s’ha fet els dos últims anys, amb assistència de públic, prèvia reserva de plaça. 

Un altre nom destacat aquest any és el del Retaule de Santa que, després de l’obligat parèntesi de l’any passat i en plena celebració dels seus trenta anys, el 50è aniversari de l’Esbart Santa Tecla i els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat, torna per representar la vida, la conversió i el martiri de santa Tecla amb un nou concepte i encaix escènic a l’ escenari de la Catedral. 

Els castells i la pirotècnia, molt presents  

Com no podia ser d’una altra manera, tot i les circumstàncies, els castells tindran el seu protagonisme també enguany per les festes de Santa Tecla. Les quatre colles castelleres de la ciutat, juntament amb l’Ajuntament, treballen perquè hi hagi presència castellera el 23 de setembre, diada de Santa Tecla. A banda, una taula rodona i una exposició commemoraran els 15 anys de la diada del Primer Diumenge tot repassant les fites viscudes, les colles participants i l’evolució d’una actuació que s’ha convertit en imprescindible en el calendari casteller. 

Per la seva banda, la pirotècnia tornarà a marcar els moments més rellevants de la nostra festa major i, en molts casos, ho podrem sentir des de casa. Es dispararan tres tronades: la del Pregó, que es dispararà des del seu lloc habitual, la plaça de la Font; i les altres dues, la de la Crida i la Tronada Final, seran des de llocs indeterminats, com ja es va fer l’any passat i aquest Sant Magí. 

També, repetint l’experiència de la Santa Tecla passada i adaptant-la al programa d’actes d’enguany, els grups de foc de Tarragona tornaran a impregnar la ciutat d’olor de pólvora per anunciar l’inici de la festa des de diverses localitzacions visibles des de tota la ciutat amb Els voladors de Santa Tecla.  

 

Els músics tradicionals recuperen el carrer 

La música tradicional tornarà a estar molt present a les festes. Les matinades dels dies de Santa Tecla i de la Mercè escamparan els sons per diferents carrers i places. Per altra banda, tots aquells grups que acompanyen els elements del Seguici oferiran enguany una Entrada de Músics excepcionalment adaptada dalt l’escenari ubicat a la plaça de la Font. També podrem escoltar les músiques tradicionals de les colles de grallers locals, amb el Traditrenet, que tornarà a portar la música per tots els barris de la ciutat entre els dies 17 i 20 de setembre. 

Actuacions musicals

El Teatre Auditori del Camp de Mart torna a ser centre neuràlgic de la Festa amb actuacions referents dins del panorama musical català com la de Zoo, que presentarà el seu darrer treball discogràfic, Llepolies, amb què ha aconseguit posicionar-se com una de les bandes musicals de referència als Països Catalans. Els acompanyaran la banda tarragonina de fusió Cultrum i el seu tercer disc, Avui.   

També Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra ompliran el Teatre Auditori del Camp de Mart. La xaranga Tocabemolls celebrarà el seu 10è aniversari també en aquest emblemàtic escenari i acompanyada dels (H)istrionis Teatre tot presentant el seu espectacle Toca Bemoll!. La Banda Unió Musical de Tarragona presentarà també al Camp de Mart Amparito Rock, els grans èxits del rock internacional i català. Una producció en suport a la Fundació La Muntanyeta i la Fundació Estela. 

Barraques 2021 adapta també la seva proposta i es trasllada al Teatre Auditori del Camp de Mart. Enguany engegaran amb el projecte musical dels Fetitxe 13, seguit de la mà dels Tremenda Jauría, un col·lectiu madrileny de caràcter DIY de música urbana que compta amb el reggaeton, la cúmbia i altres sonoritats com a crit de guerra. 

El Teatre Tarragona i el Metropol seran altres dels escenaris de Santa Tecla 2021. La pallassa Pepa Plana oferirà al Tarragona el seu espectacle ‘Veus que no veus’. Després de quasi 30 anys de trajectòria i prop d’una desena d’espectacles, Pepa Plana tornarà a la ciutat amb un nou número ple d’energia, gestos, ritme i infinitat de recursos. L’Esbart Santa Tecla presentarà també al Tarragona el seu espectacle Cinquanta anys en dansa, un recorregut per les danses ballades durant els cinquanta anys d’història de l’entitat amb l’estrena d’una nova coreografia. També l’Esbart Dansaire de Tarragona pujarà dalt l’escenari després de més d’un any per oferir-nos els seus balls; i la TGN Big Band reunirà cantants tarragonins que durant anys han format part de diferents formacions i àmbits de la música i de l’escena a la ciutat com ara Ramonet, José Granadero, Jordi Freixa, Joan Reig i Oriol Grau.  

Al Metropol podrem gaudir, entre d’altres, del concert del músic local Francesc Sans, i les actuacions de les companyies locals (H)istrionis, Genovesa Teatral i l’Escola de Dansa Sagardoy /Bravo. Completaran la programació Ocaña, reina de las Ramblas, que encetarà la programació de tardor de la Sala Trono. 

Altres dels espais de referència de la nostra festa repeteixen aquesta Santa Tecla. La Terrasseta celebrarà el seu 10è aniversari amb 6 dies d’activitats per a tota la família al Parc Saavedra. L’edició 2021 recupera La Terrasseta feminista i La Terrasseta Meets Jamaica amb espais de diàleg, tallers i actuacions liderades per referents feministes. A més a més, la Terrasseta torna a apostar per una programació consolidada de circ contemporani i manté l’essència del festival amb la programació del cinema a la fresca i els sopars amb Food Trucks. 

A l’igual que La Terrasseta, també torna la Música del Diable amb un doble programa per tancar l’edició 2021 d’aquest cicle que ha tingut tan bona rebuda al peu de l’aqüeducte romà. Aquest cop serà el torn del hip-hop amb Teko vs Pablo Espadas i de la cançó d’autor de la mà de El Cantante del Greco. 

Per últim, el flamenc també serà present a la Santa Tecla d’enguany,  amb un doble concert de la mà del jove cantaor Juan Manuel Mora, de dilatada trajectòria i arrelat a la nostra ciutat, i del referent del flamenc Manuel Gerena. 

Torna Santa Tecla a les Escoles i Instituts 

Es reprèn, després d’un any, l’activitat que ha ajudat durant molts anys els nens i nenes de la ciutat a conèixer les interioritats de les entitats del nostre Seguici Popular: la Santa Tecla a les escoles. I enguany, amb motiu de la celebració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia de santa Tecla a la ciutat i organitzat per l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), diferents instituts de Tarragona i la comarca s’han afegit al projecte “Taller de versots i parlaments als instituts”, una iniciativa amb què els alumnes aprendran a escriure versots i parlaments  com els que acompanyen els nostres balls. 

Santa Tecla 700

El programa de les festes d’enguany donarà el tret de sortida a la celebració dels 700 anys de l’arribada a Tarragona de la relíquia del braç de santa Tecla. Amb aquest motiu, s’han preparat un seguit d’activitats que volen contribuir al coneixement i la divulgació de les festes, amb la intenció que l’any que ve s’incorporin els actes previstos més massius. 

En aquesta línia, aquesta Santa Tecla la ciutat viurà l’espectacle La llum de Santa Tecla, una intervenció artística creada per a l’ocasió per Antoni Arola a partir de la qual els carrers de la Part Alta i el centre s’ompliran de llum per celebrar l’arribada del Braç de Santa Tecla, tot connectant el passat amb les noves tecnologies. 

Amb motiu també d’aquesta excepcional efemèride, la Catedral acollirà Els Ministrers del Consell Municipal de la ciutat de Tarragona presentant Thecla 700. Un repertori sonor de músiques festives, rituals i religioses a l’entorn de la celebració dels 700 anys d’història de la festa. 

Un altre dels actes destacats serà l’estrena del documental 700 anys i un dia, de David Aymerich, on a través de les persones que integren el Seguici Popular es mostrarà una visió particular de les festes. El Teatre Metropol, acollirà també el debat 700 Tecles, de la mà del periodista i també fester Albert Mercadé.  

Els Mercats de Tarragona proposen commemorar els 700 anys de festa amb la ruta guiada 700 anys per llepar-se els dits. Una ruta per descobrir què es menjava, com es cuinava i de quina manera han evolucionat els mercats a Tarragona, des del segle XIV fins a l’actualitat. 

Ematsa se suma també a la celebració d’aquest 700 aniversari a través d’un monòleg teatralitzat sobre la complexa gestió de l’aigua en la Tarragona d’aquella època. 

Finalment, dues visites guiades explicaran pels carrers de la Part Alta la història de la patrona de la ciutat des de l’edat Mitjana fins als nostres dies; i, a través de la Xarxa Santa Tecla, descobrirem quina era la sanitat i la salut dels tarragonins el 1321, any de la rebuda de la relíquia del braç de santa Tecla. 

Estand de les festes

Des de l’11 de setembre fins al dia de la Mercè, el vestíbul del Teatre Tarragona acollirà l’habitual estand de Festes, l’aparador festiu i el punt d’informació de les festes de Santa Tecla 2021. Com a novetat, aquest any es poden reservar i comprar els productes oficials de les festes de Santa Tecla de manera virtual a ‘La botiga de les festes de Santa Tecla’, dins de l’aplicació Som Comerç TGN Market.