Tarragona serà el mirall de Catalunya en la descarbonització. Ho afirma el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, després de visitar les instal·lacions de l’ICIQ a Sescelades. Abans d’acabar l’any, funcionarà un centre de descarbonització de la indústria química com a prova pilot amb un pressupost de 5 milions d’euros.

El conseller Nadal ha parlat dels problemes del canvi climàtic i de sostenibilitat i dels projectes de descarbonització, en el que ja treballa l’Institut Català d’Investigació Química, i ha donat suport a totes les seves iniciatives. Tot això, després de l’aprovació per part del Govern del projecte de descarbonització i hidrogen verd.

El conseller ha valorat que des de la dotzena de línies de recerca de l’ICIQ són pioners en recerca en aquest i altres àmbits. Posa en valor els projectes que ja lideren en l’àmbit europeu, des de Tarragona, i diu que el camí engegat no té marxa enrere.

Joaquim Nadal diu que és lògic que des del Camp de Tarragona es lideri la reconversió del sector industrial, perquè sigui un mirall de Catalunya. Sobre el Centre de Descarbonització de la Indústria, diu Nadal que es lideri des del Camp de Tarragona respon a la idea de definir localment amb una projecció global, i des de Tarragona irradiar a tot Catalunya.

Amb la inversió es podrà portar a terme el centre de descarbonització amb 3 plantes pilot per desenvolupar la captació del diòxid de carboni. El director de l’ICIQ, Emilio Palomares, diu que aquest procés de captació és clau per reaprofitar les emissions de gasos a l’atmosfera. A l’ICIQ ja fa temps que hi treballen, amb línies d’investigació punteres a nivell estatal i europeu.

Són projectes en els quals serà imprescindible la col·laboració publicoprivada, ha dit Nadal. Que afirma que s’hi hauran d’implicar les indústries químiques i les cimenteres, que esn seran les principals beneficiàries. Assegura, no obstant això, que el centre podrà comptar amb una altra injecció econòmica per part del Govern, que encara cal concretar.

El conseller ha conegut aquest dimecres les instal·lacions i línies de recerca de l’Institut Català d’Investigació Química, on ha mantingut una trobada prèvia amb els seus responsables, Emilio Palomares i Laia Pellejà.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona. 

Més notícies: