powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Caminar per Tarragona, a l’hora que vulgueu i descobrir una de les moltes històries, possiblement reals o possiblement imaginades, és una de les moltes possibilitats que ens ofereix el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT) d’enguany.
Aquesta es la proposta que ens presenta el storywalker —una peça audiovisual que té per escenari els carrers de Tarragona i on el públic esdevé el protagonista de la història— ‘Em dic Carola’, una peça que recorre els carrers de la Part Alta de la ciutat i que corre a càrrec de la historiadora de l’art, escriptora i realitzadora audiovisual tarragonina Maria Roig i que els espectadors podran viure en primera persona a partir de l’1 de setembre.
“La meva àvia va viure la Guerra Civil i encara és viva, pel que m’he inspirat en el seu coneixement dels espais de la ciutat d’aquella època per imaginar una història que ens parla de la força de les dones anònimes”, explica Roig, que detalla que els seguidors d’aquest recorregut comprovaran “que hi ha pocs canvis en els espais, el que fa que el recorregut sigui encara més palpable i deixar volar la imaginació més fàcil”.
El relat que hauran de completar els espectadors, ara també caminants, ens situa al final de la Guerra Civil i les seves conseqüències. Tarragona com la resta del país, es va transformant i els seus habitants s’han d’adaptar al nou règim, qui no ho fa, sap el que arrisca.
La Marta i la Carme són amigues des de petites i abans de la guerra, amants. L’ambient gris que cau com el plom a la ciutat els farà prendre decisions que canviaran per sempre les seves vides. Una última carta, la visió de la catedral i els carrerons on es paga el vici de la carn, són l’escenari d’una història d’amor impossible.
‘Em dic Carola’ és un crit a la supervivència i a l’amor, a pensar que en temps convulsos hi ha situacions i decisions difícils de comprendre. Aquest és un relat per no jutjar, perquè qui no ha viscut l’horror, la fam i la mort, no pot menysprear qui ha fet de tot per sobreviure.
“Aquest és un relat que ens parla de la força de l’amor i que, finalment, té un final amb un bri de llum i d’esperança”, explica Roig, que explica que aquest format té la capacitat que l’espectador “entri de ple en la història i en el relat, ja que comences a realitzar les mateixes accions que fan els protagonistes, en els mateixos espais en els quals passa l’acció”.
“Jo aconsello fer el recorregut cap al vespre, tot i que en qualsevol moment que no hi hagi molta gent és possible fer-ho”, explica Roig, que detalla que aquesta és “una experiència totalment immersiva que cadascú pot fer amb el seu telèfon mòbil i amb els cascs”, que compta amb les veus de d’Anna Moliner, Carol Rovira Melich i Bàrbara Roig Grifoll; el disseny sonor i muntatge d’Albert Rué i la producció de FITT Noves Dramatúrgies.