Una investigació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha demostrat que els microplàstics tenen una afectació directa a les membranes cel·lulars i al seu funcionament.

L’estudi, liderat pel físic Vladimir Baulin i amb el suport de l’investigador de la Universitat de Saarland (Alemanya) Jean-Baptiste Fleurly, ha confirmat que les partícules de plàstic desestabilitzen la bicapa lipídica, la barrera que protegeix la cèl·lula. Segons els investigadors, els microplàstics estiren les membranes dels glòbuls vermells i en redueixen l’estabilitat mecànica.

Es tracta d’una deformació que pot afectar el bon funcionament. L’estudi s’ha basat en un model teòric i pràctic i ha estat publicat recentment a la revista científica PNAS. Tot i que els investigadors assenyalen que els microplàstics no tenen conseqüències negatives immediates en organismes vius després d’ingerir-los, sí que reconeixen que els microplàstics poden oxidar o estressar les cèl·lules a través de processos biològics.

Pla americà de l’investigador de la URV Vladimir Baulin ha participat en la recerca sobre l’efecte dels microplàstics en la salut de les persones. / ACN-URV