Funeral dels marins del Thorpeness. (Rambla Vella, 22 gener 1938)
Funeral dels marins del Thorpeness. (Rambla Vella, 22 gener 1938)

Un llibre rescata imatges en moviment i dades fins ara inèdites del funeral dels mariners anglesos morts en el bombardeig dels mercants Thorpeness i Stanwell, el 1938 al Port de Tarragona.

Els fets no eren desconeguts pels historiadors, però sí la repercussió mediàtica internacional del funeral dels anglesos, que van recollir molt mitjans arreu del món. Es va fer amb gairebé honors d’Estat, amb una nodrida presència d’autoritats civils i militars republicanes i l’assistència d’una delegació laborista britànica de visita “fent turisme” per territori republicà.

Al rodet en blanc i negre, sense so, es veuen imatges del sepeli des de la Rambla Vella i el recorregut per la ciutat. Resulten especialment valuoses pel coneixement del funerals dels morts al Thorpeness, el 20 de gener d’aquell 1938.

Els fets van portar a la República a desplegar una campanya mediàtica internacional contra les polítiques angleses i el Comitè de la No-Intervenció. Precisament, el 15 de març, tres mesos després del primer bombardeig moria l’observador d’aquest comitè, el capità Madsen, en un raig aeri alemany contra l’Stanwell. Tarragona tornava a estar novament al focus internacional. 

Els dos episodis van causar la mort de tretze persones, 10 del Thorpeness; 7 mariners britànics i 3 treballadors del port, i tres de l’Stanwell; 2 mariners britànics i 1 danès, (l’observador del comitè de No-intervenció).

El llibre “Thorpeness i Stanwell, l’atac als mercants anglesos al Port de Tarragona (1938) durant la Guerra Civil Espanyola” l’escriuen a quatre mans la biòloga i professora, Txell Navarrete i la seva parella, l’historiador i també professor, Òscar Martín.

S’ha presentat aquest dimarts en un acte al Refugi 1 del Moll de Costa, a càrrec de la responsable de l’Arxiu del Port, Coia Escoda, i l’historiador Jordi Piqué. Un espai on també es pot tornar a veure l’exposició que porta el mateix títol que el llibre.

Navarrete explica a Tarragona Ràdio que la pista que els va obrir els ulls per localitzar aquests clips fins ara desapercebuts, va ser en una carta publicada en un llibre sobre el Cementiri dels Jans, on un soldat explicava als seus familiars que no assistiria al funeral però que hi hauria càmeres rodant per fer una pel·lícula. A partir d’aquí, van visualitzar newsreels britànics de l’època fins que van aparèixer les imatges de Tarragona.

El llibre és un estudi monogràfic sobre l’atac als mercants i les seves múltiples conseqüències. De fet, Martín assegura que els múltiples raig aeris feixistes, d’italians i alemanys, amb les seves ‘màquines més letals’, que podien fer 2.000 km i transportar dues tones de bombes, van ser claus per desencadenar la Guerra Civil Espanyola.

El dissabte 20 d’abril a les 12 del migdia Martín i Navarrete seran els guies, de la ‘Ruta pels espais dels bombardejos al Port de Tarragona’, que farà especial incidència en l’indret on van ser bombardejats els vaixells anglesos. Es sortirà del Refugi 1 del moll de costa, on es pot visitar també l’exposició sobre els fets.

Per a aquesta activitat, que tindrà una durada aproximada de 90 minuts, cal fer reserva prèvia a arxiu@porttarragona.cat

Al documental “Bombes sobre Tarragona. L’atac als mercants anglesos (1938)” es poden veure les imatges en moviment.

Altres notícies: