Tarragona recorda l’11M, 15 anys després de la tragèdia. El pitjor atac terrorista de la història d’Espanya es va cobrar la vida de 193 persones i va deixar al voltant de 2.000 de ferides l’11 de març de 2004.
La plaça de la Font ha estat l’escenari, aquest dilluns al matí, d’un minut de silenci que ha servit per recordar les víctimes i per expressar la condemna a qualsevol acte terrorista.
El primer tinent d’alcalde, el popular José Luis Martín, ha encapçalat l’acte, en nom de la corporació municipal. Diu que els fets d’ara fa 15 anys estan i estaran en la memòria col·lectiva i ha manifestat el rebuig al terrorisme en totes les seves formes. Segons Martín és de justícia, en un dia així, recordar les persones que van morir aquell matí tràgic a Madrid.
El dia de l’atac, deu de les tretze bombes col·locades per terroristes jihadistes van explotar en quatre trens de Rodalies de Madrid, a les estacions d’Atocha, Santa Eugenia i El Pozo, i al costat del carrer de Téllez.
Quinze anys després dels atemptats jihadistes de l’11-M a Madrid i un any i mig després dels de Barcelona, Alcanar i Cambrils, encara hi ha molts aspectes pendents de resoldre. L’atac elevava l’alerta antiterrorista a nivell 4 de 5, una alerta que en manté encara avui. Des de llavors, s’han activat plans per combatre la radicalització, però els experts asseguren que cal seguir treballant, també als centres penitenciaris, a les escoles i a Internet.
La historiadora i periodista de TV3 especialitzada en jihadisme, Anna Teixidor, afirma que també cal millorar la coordinació entre els diferents cossos policials que tenen competències.
Per Teixidor és important també donar veu als testimonis que han tornat decebuts de Síria, per dissuadir d’altres joves que en vulguin seguir l’exemple. Amb xifres oficials, de les 234 persones que van marxar a combatre des de l’Estat, 59 haurien mort en combat i altres 40 han retornat. Un cop aquí, després de retre comptes amb la justícia alguna d’aquestes persones queden en llibertat sota vigilància i d’altres van a presó.
Al seu llibre «Combatents en nom d’Al·là: de Catalunya al gihad», Teixidor ha entrevistat alguns d’aquests testimonis.
En una entrevista a Tarragona Ràdio ha destacat la importància de donar veu als que tornen decebuts del cant de la jihad.
Ha recordat el paper d’Internet com a catalitzador de la radicalització, un espai privilegiat per dirigir-se als joves que encara es troben definint la seva pròpia identitat.
Teixidor és coautora de diversos reportatges pel programa 30 minuts de TV3, entre els quals «A la recerca del paradís», «Entre els nostres» o «Es-Satty, retrat d’un impostor».