Al Toquem Pedra, l’espai de divulgació sobre arqueologia clàssica de l’ICAC i Tarragona Ràdio, us hem presentat un recurs pedagògic a partir d’una activitat de divulgació per conèixer el patrimoni romà de Tarraco, centrat en el tipus de pedra i marbre i els vestigis diversos que hi ha per la ciutat de Tarragona. 

Convivim a diari amb una gran varietat de roques; un immens patrimoni geològic, herència de més de 2.000 anys de vida de la ciutat. Durant la ruta, descobrirem per quina raó hi ha tanta quantitat de marbre italià de Carrara (Toscana) a la Part Alta, a més d’altres pedres importades. També, visualitzarem quins han estat els materials lapidis predilectes per a ornamentar, construir o fer inscripcions, per a la ciutat romana, medieval, moderna i recent de Tarragona.   

Coneixerem els diferents tipus de pavimentacions dels carrers. Durant el Pla de Pavimentació, a finals de segle XX i inicis de l’actual, es va portar a terme una millora i adequació dels paviments d’aquesta zona de la ciutat.

La reforma havia de ser coherent amb el paisatge lapidi històric i aprofitar, allà on fos possible, antics paviments. En d’altres zones, però, en no poder aprovisionar-se amb nous materials de les pedreres locals, s’havia de cercar similars materials de color i textura a les tradicionals roques. N’és un exemple la plaça de la Font, pavimentada amb una roca procedent d’Almeria que busca imitar la Pedra del Mèdol/Soldó. També, les roques de tonalitats crema i fosques utilitzades al carrer Major o Merceries que busquen simular la Pedra de Santa Tecla i Llisós, respectivament.

L’ús del travertí blanc va ser el material seleccionat per representar els vestigis arqueològics d’època romana, a emulació del travertí de Tívoli emprat a la Roma imperial i cristiana. En són exemples els paviments de la plaça del Rei i del Fòrum.

D’aquesta manera, a la Part Alta també s’hi pot observar altres roques no tradicionals/històriques de la ciutat, procedents de pedreres actuals industrials.

Amb els investigadors Marie-Claire Savin i Jordi Oliver, de la unitat d’Estudis d’Arqueometria de l’ICAC, hem fet un recorregut per “les roques de la Part Alta de Tarragona”.

Un itinerari arqueològic-patrimonial que ja es va estrenar amb molt d’èxit de públic a les acaballes del 2023, i que us hem ofert en una edició reduïda en aquest “Toquem Pedra”, amb Lluís Comes als controls tècnics, producció de Maura Lerga per part de l’ICAC i presentació de Josep Suñé.