Un pessebre vivent però amb voluntat de lliçó històrica. Aquesta serà la proposta de l’Anno Domini, una iniciativa per explicar el primer Nadal de la història i que es recupera aquest desembre a Tarragona. Se celebrarà del divendres 17 al diumenge 19.
L’espai triat és el Museu Bíblic, amb el seu jardí com a epicentre. Allà, una cinquantena de persones entre actors, figurants i direcció recrearan el naixement de Jesús a la Betlem del segle I. L’estrella d’Orient va existir com a tal? El naixement va ser realment l’any 1 dC? On va donar a llum Maria, en una casa o en una cova? Per què adoraven els pastors? Són qüestions que l’Anno Domini intentarà explicar amb rigor històric.
La voluntat és la de sortir del marc mental dels pessebres vivents clàssics i la seva simbologia i aprofundir en una data que ha marcat la història. Calendaris i celebracions giren entorn seu. Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic, assenyala l’objectiu d’impartir una lliçó d’història.
El 2016 es va celebrar la primera edició de l’Anno Domini. Una iniciativa que l’any següent no es va repetir, pel que no ha tingut continuïtat. Aleshores es va fer al Passeig Arqueològic. El propòsit dels organitzadors és tornar l’any vinent a la Muralla. De moment, tal com explica Imma Teixell, presidenta de l’Associació Cultural Sant Fructuós, el Museu Bíblic és un espai idoni.
L’Anno Domini compta amb un pressupost total de 6.050 euros a càrrec de l’Ajuntament i el patronat de Turisme. Es faran quatre tandes consecutives cada dia de gairebé una hora de durada, des de les 6 de la tarda. Les entrades, gratuïtes, es podran aconseguir a partir del 9 de desembre.