Tarragona ha presentat aquest dimecres el programa d’activitats del mes de la salut mental.
El motiu és que aquest dilluns 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut mental.
En una entrevista a l’espai Tothom, la consellera de Capacitats Diverses, Elvira Vidal, ha explicat que la intenció és visualitzar el benestar emocional i la salut mental, especialment entre infants, adolescents i joves.
L’organització Mundial de la Salut afirma que una de cada set persones d’entre 10 i 19 anys presenta algun trastorn de tipus mental.
“Volem involucrar en la cura i la protecció de la salut mental a tots els agents implicats, famílies i entitats”.
S’han programat 33 activitats adreçades a professionals, persones i famílies que incorporen cicles de debats, xerrades, taules rodones, activitats esportives corporals i mentals, serveis d’escolta activa i tallers.
Vidal assegura que “han diversificat les accions i les han triplicat respecte l’any passat. De fet, ocuparan dos mesos: octubre i novembre”.
Es duran a terme tallers virtuals, presencials, gestió del dol, intel·ligència emocional i comunicació assertiva, xerrades sobre seguretat del pacient, sobre com tractar l’ansietat o l’autisme, activitats de parelles artístiques o sessions d’auto cura. Les activitats arriben a diferents espais de la ciutat.
Elvira Vidal recorda que “han treballat conjuntament sis conselleries per confeccionar la programació”.
A més de l’acte institucional que consisteix en la lectura del manifest, dilluns a les sis de la tarda a Plaça Corsini, pel dia 20 s’ha programat una sessió del Consell Municipal dels infants amb motiu del Dia Mundial de la Infància.
“D’aquesta unió surt una jornada sobre escolta activa i acompanyament físic d’infants, adolescents i joves”.

La consellera de Capacitats Diverses explica que “darrere les accions hi ha una visió preventiva: saber identificar els sentiments, la soledat o dubtes d’un jovent cada cop sotmès a més pressions, a trastorns alimentaris que abans eren residuals i ara són habituals, l’assetjament escolar… Cal que els joves i els infants puguin identificar els seus sentiments i dubtes i en puguin parlar”.
Elvira Vidal treu pit del teixit associatiu de la ciutat. “Hi ha un seguit d’entitats que aporten moltíssim i que donen resposta a les famílies preocupades per les necessitats dels seus integrants i que han format comunitat i aporten un servei important a la ciutadania. Una societat implicada en la salut mental aporta molt”.