Vigilar els bestiar des de l’aire, recopilar dades útils de la terra per controlar la vinya o els conreus o, simplement, modernitzar-se. La tecnologia dels drons ja és present a molts sectors, i ara s’obre camí també en l’àmbit rural. L’escola itinerant ‘Fademur vuela’ formarà 30 dones rurals a les nostres comarques en un curs de pilotatge de drons.
S’ha presentat a la seu de PIMEC Tarragona aquest dimecres. Anna Martí, presidenta de l’Associació de Dones Rurals (ADR), adherida a Fademur Catalunya, ha explicat en una entrevista a Tarragona Ràdio que el curs ha tingut molt bona acollida “s’havien presentat una cinquantena de noies per a cobrir les 30 places disponibles”. S’ha fet una tria entre les que es dediquen “a la pagesia o a la ramaderia, preferentment”, diu Martí.
El curs l’impulsa la Federació d’Associacions de Dones Rurals a través del ‘plan allen rural’ finançat per Ikea. Martí afirma que ha de servir per a visibilitzar el sector rural i, en particular, donar suport i tecnificar les dones que decideixen treballar la terra o dedicar-se a la ramaderia. “Si una noia vol treballar al tros -que diem al poble- la gent no ha de pensar que és un bitxo estrany (raro)”, sentencia Martí, que també es pagesa i es dedica a conrear oliveres i fer oli d’oliva.
“Si una noia vol treballar al tros -que diem al poble- la gent no ha de pensar que és un bitxo estrany”
Anna Martí
A aquesta primera presa de contacte amb el curs, hi han assistit una trentena de joves pageses i ramaderes, a banda de cultivadores de mel o artesanes, entre d’altres. És el cas d’Iduvina Olmedo que elabora el vi ‘M’ho ha dit un ocellet’, a Mas d’en Perí, a Porrera. En una entrevista a Tarragona Ràdio, diu que el dron pot facilitar molt la feina al Priorat “on treballar amb el tractor o a mà és molt dur perquè els bancals són molt costeruts”. També els pot permetre, assegura, “mirar des de l’aire si la vinya té cap malaltia”, o fins i tot l’estat d’humitat de “forma gràfica i amb colors”, però “segur que ara ens ho explicaran”, diu entusiasmada amb la formació.
“Podrem mirar des de l’aire si la vinya té cap malaltia, i pot facilitar molt la feina al Priorat, on els bancals són molt costeruts”
Iduvina Olmedo
A uns 45 km de l’Iduvina, a la veïna comarca de la Ribera d’Ebre, Gisela Chortó ha convertit la tradició ancestral arrelada al poble i a la seva família, l’artesania de la pauma de Rasquera en un negoci personal. Chortró també creu que el dron li pot anar bé “per anar a buscar els materials dalt la muntanya”, considera a més que aquesta tecnologia lliga molt bé amb el seu model de negoci, que l’ha permès convertir-se en la llatadora més jove de Catalunya.
“El dron pot anar molt bé per anar a buscar els materials dalt la muntanya”
Gisela Chortó
Aquest programa de formació va arrencar fa un any, i té per objectiu millorar la situació laboral de 1.000 dones de l’àmbit rural. L’any passat ja va arribar a 250 dones a nivell de tot l’Estat, que després de 80 hores de formació van obtenir una homologació per operar de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria. Les participants, a banda de la formació homologada, també obtindran la certificació de Fotogrametria, que proporciona les tècniques per obtenir mapes i plànols de grans extensions de terreny per mitjà de la fotografia aèria.
La part tècnica de la formació va a càrrec de Pirineus Drone. Lara Iglesia és la CEO d’aquesta empresa amb seu a la Val d’Aran, on es va engegar el curs de forma pilot a nivell de Catalunya.
Iglesia assegura que el Dron ofereix moltes possibilitats, i que no podem descartar, fins i tot, que algun dia “puguin arribar a transportar persones”; també han de facilitar molt les tasques en els rescats d’emergències, per exemple a la muntanyes “per no arriscar més vides”, o en l’enviametn de paqueteria, com ja està passant en alguns llocs. En zones de muntanya ja s’utilitzen, sobretot, per a revisar torres elèctriques o vigilar els ramats.
Les 80 hores de formació, de manera predominantment en línia, consten de sessions pràctiques i exàmens presencials. Després d’una primera part sobre pilotatge, les alumnes optaran a una especialització, també gratuïta, en aplicació de drons en agricultura de precisió o en drons amb finalitats audiovisuals. L’objectiu és que puguin completar la instrucció completa al llarg de dos mesos.