250 investigadors de tot el món, entre ells 90 membres de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i de la URV han trobat a Atapuerca una vintena de restes fòssils humanes de fa 400 mil anys, i entre elles un fragment que completa el crani d’una homínida adolescent, anomenada ‘Sara’. La troballa s’ha localitzat a la ‘Sima de los Huesos’ per la quarantena campanya d’excavació a les coves d’Atapuerca.

Entre la vintena de noves restes humanes identificades s’hi troben importants fòssils cranials. S’han trobat a les galeries de la ‘Cueva Mayor’, sent el jaciment més gran del planeta en quan a número de fòssils del gènere Homo. Des que van començar les excavacions al 1984 s’ha recuperat més de 7000 fòssils humans corresponents a totes les regions de l’esquelet i que van pertànyer al menys a 28 individus de diferents sexes i edats.

El codirector del Projecte Atapuerca i membre de l’IPHES, Eudald Carbonell, ha explicat en una entrevista a Tarragona Ràdio que aquestes troballes serveixen per comparar-nos amb altres espècies. 

Altra de les ubicacions, a la Gran Dolina, les eines de pedra descobertes presenten elements característics de la tecnologia axeliana, com els bifaços. Entre la fauna han aparegut restes d’ós. Carbonell ha dit que les excavacions del futur permetran trobar un altre tipus de coses.

Amb la finalització dels treballs a TD10 es tanca una fase en la qual s’ha excavat continuadament des del 1996. Des de llavors s’han registrat més de 97 mil restes faunístiques i 37 mil instruments de pedra.