L’increment de reserves turístiques a la demarcació de Tarragona arran de la reobertura de la mobilitat no començarà a notar-se particularment fins la Setmana Santa. Les perspectives immediates, de cara un pròxim cap de setmana amb una previsió meteorològica de temps advers, són mínimes. En canvi, el sector afronta amb relatiu optimisme les posteriors dates festives per poder començar a recuperar terreny. De cara a Setmana Santa, els establiments d’interior del Camp de Tarragona tenen més demanda que els de la costa. A les Terres de l’Ebre les reserves s’han disparat: al Delta i a les zones de la Terra Alta pròximes als Ports, barraques i cases rurals ja estan pràcticament exhaurides, especialment, les d’un màxim de vuit places.
Durant els últims dies les reserves s’han incrementat i els empresaris esperen mantenir la tendència a l’alça amb voluntat d’assolir una campanya «més o menys arreglada», segons valora a l’ACN Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT). Tot i veure positiva l’obertura de la mobilitat interior de Catalunya, els empresaris haruien preferit que fos a nivell de les comunitats autònomes. «Els nostres mercats són el País Basc, Navarra, La Rioja i l’Aragó, però tindrem el mercat català de Lleida i Barcelona que també ens interessa», afirma.
La no obertura de PortAventura, nota negativa
Tot i que encara troba que és aviat per fer una previsió sobre l’ocupació que tindran per Setmana Santa, avança que si arriben al 50% estaran «contents». «La gent té ganes de passar-s’ho bé. Quan la mobilitat és possible, el mercat existeix», exposa. Per aquestes dates des de la FEHT estimen que hi haurà oberts un 80% dels càmpings, un 50% dels apartaments i entre el 15 i el 20% dels hotels de la demarcació.
Més enllà de no poder rebre clients de fora de Catalunya, l’altra nota negativa que afronta el sector és la no obertura de PortAventura. «És un pol d’atracció important. Es poden fer cues a les estacions d’esquí però no a PortAventura. No ho entenem», assenyala. Tot apunta també que es podan reactivar són les calçotades, especialment a la zona de Valls. Així ho indica Magí Mallorquí, president de l’Associació Hotelera de la Província de Tarragona, que es mostra esperançat: «Quan es va publicar el decret al DOGC tot eren trucades i reserves», indica.
Més reserves en l’interior que a la costa
Al Camp de Tarragona, els establiments de l’interior s’estan omplint més que els de la costa. Una tendència que segons Guardià és habitual per Setmana Santa. Al Priorat, per exemple, els establiments d’enoturisme ja estan«al 100%». Roger Felip, president de Priorat Enoturisme, entitat que agrupa un terç de l’oferta d’allotjaments de la comarca, afirma que les reserves van començar a arribar «quan s’intuïa que s’obriria» la mobilitat. «Va anar tot molt ràpid», indica. Les cases rurals també sembla que presentaran bons registres.
Unes reserves que sobretot han arribat de clients de l’àrea de Barcelona. Tot i la satisfacció per poder omplir, es mostren «espantats» per «passar de zero a cent» i que un nou confinament no els torni a fer parar màquines. «Ara ens faltarà personal i després potser ens diuen que tornen a tancar-ho tot», expressa preocupat Felip. Per Mallorquí, el principal és poder començar a recuperar l’activitat i treure treballadors dels ERTO.
En canvi, per aquest cap de setmana els clients sembla que no arribaran. Els establiments de Priorat Enoturisme tan sols tenen previst ocupar al voltant del 20% de les places, en part perquè les previsions meteorològiques indiquen mal temps. La tendència serà similar a la resta del Camp de Tarragona. Guardià remarca que hi ha molts establiments que encara no hauran obert i considera que la Setmana Santa serà «una prova» per veure com pot anar l’estiu. Una campanya en la qual es preveu que el turisme de proximitat tingui un paper molt protagonista.