Més de la meitat de les persones empadronades l’any passat a Tarragona són d’origen estranger. Actualment, la població migrant representa un 22% del total a la ciutat. El Marroc es manté com el principal país de procedència, però Colòmbia ha desbancat la Xina i ara ocupa el segon lloc. La conselleria de Nova Ciutadania treballa per adaptar les seves polítiques a la nova realitat demogràfica.
Més del 30% de la gent que viu a Torreforta, Sant Salvador i a la Part Alta és d’origen estranger. A Llevant, en canvi, el percentatge és d’un 11%, i també canvia la tipologia del migrant que hi resideix, principalment de països europeus o del continent.
L’Ajuntament ha fet una radiografia per tal de dissenyar unes polítiques d’acollida i cohesió més adients a la realitat del moment. I la fotografia diu que el creixement de la població migrant ja és superior al de l’autòctona. També es reflecteix en el padró: un 54% dels 7.000 nous empadronats durant l’any passat eren d’origen estranger. A més, al llarg de 2021, la Unitat Tècnica d’Immigració va rebre 538 sol·licituds de serveis de primera acollida, un 160% més. Enric Verdú, tècnic de la UTIC.
Tarragona ofereix un servei integral per donar eines a la població immigrant i afavorir la seva inclusió. És el cas de formació amb cursos de llengua catalana i castellana, de coneixement del món laboral i de la societat catalana. En paral·lel, es treballa de la mà de la Taula Intercultural, formada per 52 entitats.