Un 40% dels i les adolescents de Tarragona han consumit alcohol en l’últim mes i un de cada cinc s’ha emborratxat. Són dades que es desprenen d’una enquesta sobre consum de substàncies feta per la Universitat Rovira i Virgili. L’estudi constata que una major informació no implica menys consum i que el paper de la família o l’autoestima dels joves són factors protectors.
Uns 1.300 nois i noies de la ciutat, d’entre 15 i 17 anys, han participat en aquest estudi, que dona continuïtat al que ja es va fer l’any 2021. En aquest sentit, els resultats obtinguts no són molt diferents i la fotografia és similar a la que projecten altres estudis d’àmbit català o espanyol. I és que la majoria dels adolescents tarragonins enquestats havia consumit algun tipus de substància en els últims 30 dies, tot i que no n’han fet un consum abusiu de manera generalitzada.
L’alcohol, normalitzat socialment, està a l’ordre del dia entre els joves. Un 40% l’ha tastat durant l’últim mes i un 20% s’ha emborratxat. Les noies són més fumadores, però no de cànnabis, i també simultaniegen més substàncies.
Inma Pastor, directora del grup de recerca SBRlab, subratlla una paradoxa que s’han trobat. Tenir més informació no implica menys consum d’alcohol i drogues entre els adolescents tarragonins
Com a elements protectors per rebaixar l’edat d’inici -i reduir el risc d’esdevenir consumidor habitual o abusiu- hi ha els estils parentals, l’autoestima o l’estat emocional dels joves, la pràctica esportiva o la seva participació en associacions juvenils.
L’estudi s’ha fet en col·laboració amb el Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona.