La Comunalitat Urbana de Tarragona compleix un any i se situa a l’equador del projecte. Durant aquesta primera etapa, s’ha actuat en diverses zones de la ciutat en termes d’antirracisme, l’assessorament a persones migrades. Un dels projectes bandera ha estat la creació de la Biblioteca de les Coses, a Sant Salvador.
La Comunalitat forma part d’un programa de la Generalitat, que potencia la xarxa de creació de projectes d’ajuda mútua i economia social i solidària. Ho fa de la mà del teixit veïnal i associatiu.
En aquest sentit, més d’una desena d’associacions s’han sumat a la iniciativa a Tarragona, i durant aquest primer any han conduit activitats i formacions en quatre zones del municipi; la Part Alta; la Part Baixa; Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau.
Una de les tècniques de la Comunaliat, Naret Ziur, ha explicat que algunes de les actuacions que ja s’han fet han estat la dinamització d’un solar abandonat al carrer Smith, que s’ha revitalitzat en un hort, s’ha posat el focus en l’antirracisme, perquè les persones migrants vulguin formar part del teixit associatiu de la ciutat. S’ha treballat per millorar la seguretat en la mobilitat a Sant Pere i Sant Pau i a la Part Alta s’ha impulsat una xarxa de comerç local.
Pel que fa als reptes futurs de cara al segon any del projecte, la Comunalitat es vol centrar en fer material de divulgació, ara que ja coneixen les necessitats específiques. Dos dels temes que es plantegen tractar amb més urgència són els drets laborals de les persones cuidadores i el dret a l’empadronament, amb formacions tant a persones migrades com als professionals que en fan l’assessorament.