Tres enquestes dutes a terme entre el 2015 i el 2021, demostren que el consum de risc en els joves d’entre 15 i 17 anys ha baixat. Tot i les bones notícies, el director de la Càtedra d’Inclusió Social de la URV, Ángel Belzunegui ha destacat que preocupa l’agreujament de consum d’ansiolítics i tranquil·litzats. Un 19% dels joves en fa un consum diari.

Belzunegui ha destacat l’alta autoestima i la implicació parental com a factors de protecció davant el consum, i ha remarcat el malestar emocional com a factor de risc. Ha fet ènfasi en el que anomenen «la hipòtesi del millor amic». Si un adolescent reconeix com a amic o amiga algú qui consumeix, les probabilitats que ell o ella comenci a consumir es multipliquen per deu.

Tot i els resultats optimistes, Belzunegui ha insistit en la necessitat de mantenir la prevenció, que també ha d’incidir en les substàncies més riscoses, tot i que el consum general sigui molt baix.

Per altra banda, en l’última enquesta també va preguntar als joves sobre el consum d’internet. El resultats mostren que un 38% dels adolescents en fan un ús compulsiu. Belzunegui ha explicat que hi ha una associació directa entre l’ús d’internet i el consum, sobretot, de tabac i cannabis. El mateix, però, ha demanat que s’observin aquestes dades amb prudència, ja que l’enquesta es va dur a terme quan encara hi havia restriccions per la Covid.

Amb la finalitat de concretar dades, Belzunegui ha avançat que en la propera enquesta, que es farà durant el primer trimestre de 2023, s’inclouran preguntes no només sobre la intensitat de consum d’internet, sinó també sobre quin és el contingut que es consulta.