Un estudi publicat a la revista The Lancet Psychiatry (la de més prestigi en el camp de la psiquiatria) i que ha comptat amb la participació de l’investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) Jordi Julvez ha permès constatar que el diagnòstic primerenc del Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) és tan fiable com el que es fa tardanament. Aquesta troballa refuta la creença que ha prevalgut fins ara en la comunitat científica i que sostenia que el diagnòstic d’aquest trastorn en edats preescolars (dels 3 als 6 anys) pot no ser fiable ja que els comportaments propis d’aquests infants (el seu sistema nerviós central encara s’està desenvolupant i no és prou madur) es poden confondre amb la simptomatologia del trastorn.
La investigació ha recollit els resultats de 41 cohorts o estudis duts a terme en 15 països diferents, amb una mostra total de 4.708 infants amb TDAH. És l’estudi longitudinal més nombrós fet fins ara en aquest camp: s’ha dut a terme el seguiment d’aquests infants durant un mínim de 4 anys i, en alguns casos, se’ls ha avaluat al llarg de 33 anys. Jordi Julvez, l’investigador de l’IISPV que hi ha participat (lidera el Grup de Recerca Neurociència Clínica i Epidemiològica, conegut també per les seves sigles: NeuroÈpia) assenyala que “les conclusions ens diuen que no tinguem por d’errar en el diagnòstic del TDAH si el fem en edats primerenques; a més, hem de tenir en compte que detectar-ho aviat permetrà l’infant començar el tractament de psicoteràpia abans; com més petit és el nen o la nena més plàstic és el seu cervell”.
La literatura científica que hi ha entorn a aquest camp assenyala que les edats més apropiades per al diagnòstic del TDHA són dels 7 als 8 anys, amb la qual cosa, aquesta aportació representa un canvi de paradigma en l’abordatge del trastorn i en la percepció de la seva simptomatologia.
Segons l’Organització Mundial de la Salud (OMS), entre el 4% i 6 % de la població mundial està diagnosticada d’aquest trastorn. L’estudi ha estat liderat per l’investigador Samuele Cortese, del Centre for Innovation in Mental Health (Faculty of Environmental and Life Sciences of the University of Southampton) i la investigadora Corentin J. Gosling (Université Paris Nanterre). A més, també hi han participat els investigadors Jordi Sunyer i Monica Guxens, d’ISGlobal.