Un estudi de la URV conclou que al Morell, al costat del polígon nord petroquímic, hi ha un nivell “elevat” de metalls a l’aire.
S’ha analitzat concretament la presència dels metalls arsènic, cadmi, crom, níquel, plom i vanadi en les partícules en suspensió a l’aire durant tres setmanes consecutives. Han agafat mostres de dos punts de captació per fer la comparativa posteriorment, un al Morell i l’altre a Cambrils, aquest darrer com a lloc de control. L’informe conclou que, a excepció del vanadi, tots els elements van presentar “nivells significativament més elevats” al municipi del Morell que a Cambrils.
Un dels integrants de l’equip de la URV, Joaquim Rovira, diu que hauria estat més “fiable” haver agafat mostres des de més punts i durant un període de temps més llarg. Tot i això, ha manifestat que quan la massa d’aire que arriba al Morell prové de la indústria, hi ha una “tendència” a què la presència de metalls en l’aire augmenti.
Pel que fa a l’afectació en la salut, Rovira ha assegurat que no van trobar un risc “sistèmic” en la inhalació d’aquests metalls i ha considerat el risc cancerigen com a “acceptable”, segons els estàndards internacionals.
L’Ajuntament del Morell, amb la UPC, ha instal·lat una xarxa de sensors al municipi per captar components orgànics volàtils com el benzè o el butadiè en pics de contaminació. Aquestes estacions permetran tenir més dades per fer anàlisis en un futur
tal com ha indicat la Dra. Eva Gallego de la UPC.
L’alcalde del Morell, Eloi Calbet, ha carregat contra el Departament d’Acció Climàtica per no fer “passos endavant” en matèria de qualitat de l’aire i ha reclamat una legislació “concreta”.
L’estudi dels metalls i la nova xarxa de sensors s’han presentat aquest dimecres a la tarda al Centre Cultural del Morell en una sessió oberta al públic.