Investigadors del Departament de Geografia han analitzat les conseqüències de l’increment d’afluència de visitants als espais naturals, que va augmentar de forma considerable al primer estiu de la pandèmia.
La recerca, elaborada per Òscar Saladié, Edgar Bustamante i Aaron Gutiérrez,
constata l’increment de l’afluència de visitants als espais naturals i com això va tenir una repercussió directa en l’augment dels rescats. Per fer-ho van analitzar les dades sobre els rescats realitzats pels Bombers de la Generalitat de Catalunya
entre l’1 de juliol i el 31 d’agost de 2020 i les van comparar amb el mateix període dels anys 2016-2019. En aquesta comparació, el grup investigador va tenir en compte variables com ara si els rescats es van produir entre setmana o durant el cap de setmana, el nombre de persones ferides o mortes, el moment que va començar el rescat, l’altitud, la distància amb la ciutat més propera amb més de 100.000 habitants o el nivell de protecció de l’àrea on es va fer.
Les dades també indiquen que les operacions de rescat van augmentar en espais naturals situats a altituds de menys de 500 metres sense una figura de protecció específica i que estaven situats a prop de les zones més densament poblades.
La zona de més altitud dels Pirineus, especialment la part occidental, on es troba el Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, va ser la que va registrar més accidents, seguida per la zona muntanyosa que envolta l’àrea metropolitana de Barcelona.
Aquesta recerca s’ha fet en el marc de les tasques de la Càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible i el projecte COVMOVTUR (Fondo Supera COVID-19).

Etiquetat: