El grup d’investigació de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV-CIBERObn ha dut a terme el projecte CORALS, un estudi observacional en 956 infants de tres a sis anys realitzat en set centres per tot l’Estat espanyol. L’objectiu de l’estudi ha estat avaluar quina associació hi ha entre la velocitat d’ingesta i l’adherència a la dieta mediterrània, així com al risc de presentar sobrepès, obesitat o factors de risc cardiometabòlic.
La investigació demostra que els infants amb major velocitat d’ingesta presentaven menys adherència a la dieta mediterrània i major risc de presentar sobrepès o obesitat, així com un increment en els nivells de greix corporal, tensió arterial i glucosa en sang. D’aquesta manera, s’intueix que menjar ràpid també podria anar relacionat amb la ingesta d’aliments ultraprocessats, menys saludables però més agradables al paladar. Altres estudis previs ja havien demostrat també que mastegar lentament i augmentar els cicles de masticació s’associa amb una millora del senyal de sacietat.
L’obesitat infantil és actualment un gran problema de salut pública. A Espanya, prop del 41% dels infants d’entre sis i nou anys presenten sobrepès o obesitat. Les maneres de prevenció i tractament passen per l’augment de l’activitat física, disminuir el sedentarisme i promoure l’adherència a una dieta saludable.