Membres del grup de recerca durant la recollida de mostres.

Un estudi detecta una alta concentració de microplàstics i presència de fibres de polièster a la costa tarragonina. El litoral pateix una pressió elevada a causa de la indústria, l’urbanisme, el turisme i el port industrial, entre d’altres. Un dels problemes emergents que provoca una preocupació especial és la contaminació per plàstics i microplàstics, els fragments de material plàstic compresos entre 5 mil·límetres i 1 micròmetre. Per això el grup de recerca TecnAtox de la URV ha investigat la contaminació d’aquestes partícules marines.

En l’estudi, que acaba de publicar en una prestigiosa revista científica, s’ha quantificat i caracteritzat la mida, la morfologia i la composició d’aquestes partícules presents a la sorra de les platges, als sediments submarins i a les aigües superficials de la regió costanera de Tarragona, des de la punta de la Móra fins a la Pineda.

L’abundància mitjana dels microplàstics que s’ha localitzat ha estat d’1,3 partícules per metre cúbic en aigües marines superficials; 32,4 microplàstics per quilo de sediment sec en sediments marins, i 10,7 microplàstics per quilo en platges de sorra. Les fibres de polièster han dominat als sediments del fons i l’aigua de mar, mentre que els fragments de polietilè i polipropilè han estat els principals a les platges.

L’abundància de microplàstics a l’aigua de mar ha estat superior a la que es troba a les zones oceàniques d’arreu i similar a altres zones del mar Mediterrani, fins i tot aquelles amb més població. Altres estudis publicats fins ara demostren que la concentració d’aquestes partícules a la costa de Tarragona s’assimila a la d’estudis fets al Líban o a Israel.