Un estudi liderat per un equip de recerca de l’IISPV, la URV, l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i CIBERDEM juntament amb altres institucions col·laboradores (IRBUB i CRG-UPF) ha permès constatar que el teixit adipós (el greix corporal) de les persones amb diabetis produeix proteïnes que afavoreixen el desenvolupament de tumors.

L’estudi, publicat a la revista Clinical and Translational Medicine, apunta que la funció secretora natural de les cèl·lules mare (un dels components del teixit adipós) que està relacionada amb el sistema immune podria veure’s afectada en el context de malalties metabòliques com la diabetis. La investigació ha focalitzat l’atenció en la proteïna SUB1, que és una de les més secretades per les cèl·lules mare obtingudes de pacients amb diabetis. Els autors han identificat una nova funció que la relaciona amb la promoció de les propietats protumorals. Aquesta troballa obre una nova via per a la investigació en el camp del tractament del càncer, en aquest tipus de pacients. Si bé la SUB1 és la responsable de la bona salut del nostre genoma i realitza funcions bàsiques com la producció de proteïnes, tumors de diferent índole es relacionen avui dia amb alteracions detectades en aquesta proteïna.

A Espanya, el 25% de la població o bé té diabetis o està en un estat previ o inicial de la malaltia, segons dades de l’estudi Di@bet.es, liderat pel CIBERDEM i finançat per l’ Instituto de Salud Carlos III. Diverses investigacions prèvies han evidenciat que els pacients amb diabetis de tipus 2 tenen més risc de patir diferents càncers. El 80% d’aquestes persones són obeses, per això és important esmentar el paper clau d’aquest altre trastorn en aquest context.

“Intentant buscar els mecanismes pels quals l’obesitat o la diabetis es relacionen amb el càncer, ens centrem en el teixit adipós, perquè certs tumors s’envolten de teixit adipós i perquè estudis previs han demostrat que en persones amb obesitat i amb malalties metabòliques, les cèl·lules mare del teixit adipós i les seves funcions naturals (la de generar nous adipòcits, que són les cèl·lules que acumulen realment el greix, per exemple) estan alterades. Una altra característica és que esdevenen molt inflamatòries. Per això ens vam proposar investigar si aquestes cèl·lules mare de pacients amb diabetis produeixen molècules diferents que poguessin estar implicades en el desenvolupament de tumors”, explica Sonia Fernández-Veledo, investigadora principal del grup DIAMET (Diabetis i malalties metabòliques associades) de l’IISPV.

Sonia Fernández-Veledo

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

La tècnica a través de la qual aquest estudi s’ha dut a terme és la proteòmica, d’elevada sensibilitat analítica. S’han analitzat les proteïnes que secreten les cèl·lules mare de pacients diabètics i no diabètics. En total, s’han identificat 52 proteïnes secretades de manera diferent a les cèl·lules mare del teixit adipós de pacients diabètics. Aquestes proteïnes tenen funcions relacionades amb el sistema immunitari, el moviment i l’adhesió cel·lular, la remodelació de la matriu extracel·lular i l’estrès cel·lular, entre d’altres. Mitjançant estudis cel·lulars, els investigadors han observat que les proteïnes secretades per les cèl·lules mare de pacients diabètics són capaces d’augmentar l’expressió de diversos gens relacionats amb el càncer, alhora que afavoreixen la capacitat invasiva de cèl·lules tumorals hepàtiques.

Tot i haver demostrat que en el context de la diabetis, les cèl·lules mare del teixit adipós adquireixen una activitat secretora protumoral i que la proteïna SUB1 podria servir com un nou enllaç molecular entre les cèl·lules mare i les cèl·lules tumorals, futurs estudis in vivo seran necessaris per determinar si la progressió del càncer podria ser previnguda bloquejant la producció d’aquesta proteïna.