Una major exposició a bisfenols, un grup de compostos químics presents en productes d’ús quotidià, s’associa amb una disminució en la qualitat del semen, segons un estudi publicat per un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Àrea de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició del CIBER (CIBEROBN). Els bisfenols, com el bisfenol A (BPA), el bisfenol S (BPS) i el bisfenol F (BPF), són àmpliament utilitzats en la fabricació de plàstics i resines epoxi, i es troben en envasos d’aliments, ampolles de plàstic i revestiments de llaunes, entre altres productes.

Aquests compostos, coneguts també com a disruptors hormonals, tenen la capacitat d’ alterar la funció del sistema endocrí. L’exposició als bisfenols prové principalment del consum d’aliments o begudes contaminades per envasos que contenen aquests compostos.

L’estudi, realitzat amb la col·laboració d’altres centres internacionals, va analitzar la relació entre els nivells de BPA, BPS i BPF en orina i diversos paràmetres de la qualitat del semen en 195 homes en edat reproductiva de l’Estat espanyol, sense antecedents d’infertilitat. Aquesta investigació forma part de l’estudi Led-Fertyl (Lifestyle and Environmental Determinants of Fertility), que pretén ampliar-se amb voluntaris d’altres països europeus.

Els resultats de la investigació van mostrar una associació inversa significativa entre els nivells en orina de BPA i BPF i la vitalitat dels espermatozoides. En concret, es va observar que nivells més alts d’aquests compostos estaven associats amb una menor vitalitat espermàtica. A més, tots els participants van excedir els nous límits d’ingesta diària tolerable (TDI) establerts per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) per al BPA, la qual cosa suggereix que existeix una exposició generalitzada a aquests disruptors endocrins per sobre dels nivells considerats segurs.

D’esquerra a dreta, Jordi Salas-Salvadó, Nancy Babio, Albert Salas-Huetos i Maria Ángeles Martínez, equip investigador en aquesta recerca.

Segons la investigadora María Ángeles Martínez, primera autora de l’estudi, “aquests resultats subratllen la necessitat urgent de revisar la seguretat d’aquests compostos i el seu impacte en la fertilitat masculina”. A més, l’equip investigador adverteix que, si es confirmen aquests efectes nocius en altres poblacions, caldrà implementar polítiques més restrictives sobre l’ús dels bisfenols per reduir els problemes de fertilitat.

Aquests resultats, publicats a la revista científica Environmental Research, aporta nova evidència sobre els efectes perjudicials dels bisfenols en la salut reproductiva masculina, i destaca la necessitat de reavaluar la seguretat de compostos com el BPS i el BPF, utilitzats recentment com a substituts del BPA.

L’estudi va ser liderat per María Ángeles Martínez, actualment professora de toxicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i va comptar amb la participació d’Albert Salas-Huetos, professor lector a la URV; Nancy Babio, professora agregada de la URV i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, que també dirigeix la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat. També van participar investigadors de l’IISPV i de la Universitat de les Illes Feroe.