Un llibre revela les primeres fotografies de Tarragona en un viatge al passat visual de la ciutat de la mà dels fotògrafs que la van retratar en un període inèdit gràficament, entre 1858 i 1900.

Tarragona fa un salt al passat amb la publicació de «TARRAGONA 1858-1900 Les primeres fotografies», una obra que captura els inicis de la fotografia a la ciutat i destaca la feina pionera de fotògrafs com el britànic Charles Clifford.

Està considerat el primer fotògraf que va arribar a Tarragona, va immortalitzar la ciutat l’any 1858, retratant la Catedral, la Torre dels Escipions i el Pont del Diable, marcant l’inici d’una rica tradició visual que perdura fins avui.

Els autors del llibre, Jaume Benages i Jaume Fontanet, han agrupat les primeres imatges de Tarragona en quatre capítols temàtics: la Catedral, el món romà, la ciutat i el front marítim.

Benages i Fontanet han parlat del llibre al programa «Que de què» de Tarragona Ràdio, i de la figura de Clifford.

Jaume Fontanet i Jaume Benages autors de «TARRAGONA 1858-1900 Les primeres fotografies» (Efadós)

“Charles Clifford està considerat el primer fotògraf que va arribar a Tarragona, va immortalitzar la ciutat l’any 1858.”

Destaquen altres noms essencials del període, com Bonaventura Hernández Sanahuja, considerat el primer fotògraf ‘amateur’ de Tarragona i director del Museu Arqueològic, llavors anomenat Museo de Antigüedades. Sanahuja va capturar la ciutat amb una mirada única, documentant el seu ric patrimoni històric i cultural.

“Bonaventura Hernández Sanahuja, considerat el primer fotògraf ‘amateur’ de Tarragona.”

El món romà ocupa una bona part del centenar de fotografies, però sobretot, la transformació de la ciutat; com es van fer el Port, l’Eixample i els nous carrers i el dissenyen de la Rambla, el 1854.

L’obra també inclou fotografies curioses com el mercat ambulant al carrer de les Coques, que antigament es coneixia com el Fossar Vell o Vilamitjana, mostrant escenes de la vida quotidiana dels tarragonins del segle XIX. O els portals del Roser i de Sant Antoni, amb les respectives portes de fusta, ja desaparegudes.

La publicació, editada per Efadós, també explica com aquests fotògrafs van incorporar tècniques innovadores de l’època, com la fotografia d’albúmina, una revolució per a la fixació de les imatges a finals del segle XIX.

Amb aquest llibre, Tarragona recupera la seva memòria visual i ret homenatge als pioners de la fotografia que van contribuir a preservar la seva història. Una obra imprescindible per als amants de la fotografia, la història i el patrimoni de la ciutat.