Un projecte de l’Iphes reproduirà ‘barbacoes neandertals’ a Europa i Àfrica per estudiar amb Intel·ligència Artificial i processament de dades la interacció entre carnívors i humans.
Fa anys que l’equip de l’investigador Jordi Rosell explora la relació entre els carnívors i els humans, en col·laboració amb els Agents Rurals ja van fer un seguiment a la Val d’Aran i al Pallars Sobirà del comportament dels ossos. Ara el projecte fa un pas de gegant després d’aconseguir un ERC Advanced Grant de la Unió Europea de 2 milions i mig d’euros per 5 anys. Això permetrà ampliar l’equip humà, incorporant investigadors experts en intel·ligència artificial, matemàtiques i processament de dades.
Volen conèixer amb profunditat el paper que van jugar els carnívors en les zones d’hàbitat prehistòric, el projecte SCAVENGERS planteja una sèrie de programes experimentals, basats en el concepte de neotafonomia, amb carnívors salvatges actuals.
L’objectiu és modelitzar i predir què podia haver passat en aquests campaments neandertals del Paleolític mitjà com el de la Cova de les Teixoneres, al Moianès fa 50.000 anys, però des del present.
En definitiva, comprovar científicament si els neandertals tenien campaments de llarga o curta durada, en funció de sí havien passat o no els carnívors. Una investigació que es podrà extrapolar a d’altres etapes prehistòriques, com detalla Rosell a l’Evoluciona, de Tarragona Ràdio i l’Iphes.
Ja han fixat el Pirineu català pels ossos i petits carnívors com guineus i toixons. I buscaran un lloc adient per a reproduir els campaments neandertals a Cantàbria, Castellà i Lleó o Astúries, on esperen atraure llops salvatges. Finalment, reproduiran ‘costellades neandertals’ a Tanzània, a l’espera de les les hienes.
Les Advanced Grants són la màxima distinció que atorga la ERC a projectes d’investigació en la frontera del coneixement. La interacció dels carnívors com l’ós de les cavernes, ara extingit, com a consumidors secundaris als campaments abandonats és un fenomen comú que s’ha pogut comprovar en nombrosos casos.
Totes les observacions suggereixen que les possibles alteracions causades per aquests animals poden alterar la composició i la ubicació espacial original dels artefactes i restes faunístiques que conformen un conjunt arqueològic.
Evoluciona, la investigació sobre l’evolució humana, amb l’Iphes
Espai científic en coproducció amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). Programa quinzenal (10:05 – 10:45 h) conduït per Josep Suñé amb l’objectiu de donar a conèixer l’activitat que genera la investigació sobre l’evolució humana.