Les condicions extremes i dures en les presons franquistes, centra l’argument d’un llibre escrit per la filla d’un supervivent, amb documents guardats durant molts anys en una caixa de cartró d’un armari familiar.
El llibre, Sobreviure a les presons de Franco, s’ha presentat aquesta divendres a Tarragona, a la Universitat Rovira i Virgili. Per primer cop, també, el CRAI de la URV ha enviat tots els documents a la memòria Digital de Catalunya.
Una obra de Rosa Vilaró, que ja es va publicar al 2016, però, que s’ha presentat de nou amb el motiu de la inauguració de l’exposició «Cartes des de la presó». En aquesta, hi ha un recull de la documentació del Fons Vilaró.
El llibre presentat mostra la història de més de 4 anys de presó del pare de l’autora, Daniel Vilaró. Amb la correspondència enviada com a fil conductor, Rosa Vilaró reflecteix perfectament la vida i les condicions dels presoners en l’època franquista.
El seu pare va passar per tres presons diferents, on la censura i l’autocensura, cada cop eren més rígides. Documents extrets d’una caixa de cartró guardada tota la vida a l’armari, han permès fer aquesta recopilació que mostra detalladament totes les filigranes de les vivències i les condicions pèssimes dels presoners.
Vilaró, assegura que en l’època del seu pare era empresonat, hi havia gairebé més vigilància fora, al carrer, que en la pròpia cel·la, on estaven recloses tantes persones que no es podien controlar.
Vilaró ha destacat també la gran feina de classificar, ordenar, llegir i transcriure aquest conjunt de 240 cartes, algunes amb data, altres sense, i altres tan doblegades, que es fa obvi el seu passat clandestí. El llibre es pot trobar de forma digital a Publicacions URV i l’exposició estarà oberta fins el 14 d’abril al CRAI del Campus Catalunya.