És un dels 13 projectes escollits pel Consell Europeu de Recerca pels propers 5 anys, que estudiarà una trentena de ports de l’Imperi Romà a la Mediterrània. Hi col·laboraran una vintena d’institucions internacionals, entre les quals l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica .
El principal investigador és Simon Keay, i la coordinació científica es farà des de la Universitat de Lió, a França. El projecte està en un fase incipient, però preveu actuacions geoarqueològiques al port de Tàrraco, com un estudi amb georadar per localitzar la seva conca i situar-lo en el mapa, per sota de les cases i carrers moderns; entre els carrers Reial i Smith, on es creu que s’ubicava en el moment de màxim esplendor.
També es podrà saber la fondària que tenia i quin tipus de naus hi feien escala. En conjunt, s’estudiaran 30 ports de l’Imperi, com el d’Efes, a Turquia, o els de Tunísia, Nàpols o Cadis, entre d’altres. L’estudi planteja analitzar en conjunt aquests ports en relació al port principal de Roma, Portus, que és la finestra de Roma al Mediterrani.
L’investigador de l’ICAC, Josep Maria Macias, diu que si es determina la fondària del Port de Tàrraco es pot intuir la dimensió de les naus que hi feien escala, amb totes les implicacions econòmiques i comercials que representa.
S’estudiarà el sistema portuari de l’alt imperi, entre els segles I abans de Crist i fins al segle III, en un projecte interdisciplinari, amb quatre grans disciplines: arqueologia, geoarqueologia, informàtica i història antiga i epigrafia.
Permetrà establir les rutes de navegació i els contactes entre ports a través d’inscripcions i textos antics.
El primer que es farà és una web, amb l’estructura del projecte, un blog, cada port accessible en un mapa SIG (Sistema d’Informació Geofísica), amb una síntesi de dades històriques i geogràfiques.