powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

La quarta edició del programa #100tífiques, amb què la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Barcelona Institute of Science and Tecnology volen apropar la ciència a l’escola, posant en valor l’aportació d’investigadores i tecnòlogues, tot creant nous referents femenins capaços d’inspirar noies i nois.

N’hem parlat amb amb Alba Helena Pérez, estudiant de doctorat; Dra. Imma Escofet, enginyera de laboratori; Gala Ogalla també estudiant de doctorat; Maria José Hueso, tècnica de laboratori de cromatografia i Laura Hernández, del departament de divulgació de l’ICIQ. 

La iniciativa mobilitzarà 450 científiques d’arreu de Catalunya per fer xerrades a 400 escoles coincidint amb l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. De les deu investigadores de l’ICIQ que hi participaran, la majoria són veteranes del programa; aquesta és la segona edició en la qual participa l’Imma Escofet, enginyera de laboratori, que farà la xerrada Disseny de molècules per l’estalvi de recursos.

L’estudiant de doctorat Alba Pérez farà la xerrada L’or més enllà de les joies, en què explicarà als alumnes els usos de l’or en química, per acostar la ciència a objectes i materials que la canalla veu en el seu entorn. Eugenia Martínez, coordinadora d’un grup de recerca, farà una xerrada titulada Recerca en eficiència energètica. L’objectiu és donar a conèixer referents femenins en ciència.

De les 115 investigadores i 103 escoles que van participar en la primera edició de #100tífiques, el 2019, s’ha passat a més de 450 científiques i tecnòlogues i més de 400 escoles. Aquest creixement ha permès multiplicar també per cinc l’impacte social del programa. Si el 2019 les xerrades van arribar a 6.500 nenes i nens, el 2021 l’audiència va superar els 34.000 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO, una xifra que es preveu igualar en l’edició d’enguany.