L’exposició “Domènech i Montaner, Patrimoni Mundial. A la recerca de l’art nacional perdut” s’inaugura a Tarragona. Es podrà visitar a partir d’aquest divendres, 1 de setembre, al Pati Jaume I de l’Ajuntament. L’exposició és una de les activitats centrals de l’Any Montaner, que commemora el centenari de la mort de l’arquitecte. Està organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat i el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Canet de Mar i el mateix Ajuntament de Tarragona.
L’exposició analitza quina influència han tingut els estudis del patrimoni antic català realitzats per Domènech i Montaner en la seva pròpia obra arquitectònica i proposa un itinerari visual per diferents monuments històrics i artístics que actualment son patrimoni mundial per la UNESCO.
La mostra s’estructura en set àmbits. Comença amb els estudis de Tarraco i Barcino. Toca el vessant medievalista, amb una incursió als monuments romànics i gòtics de l’Edat Mitjana, sobretot fent incís als monuments més importants del període comtal, com són les esglésies romàniques de la Vall de Boí i el Monestir de Poblet.
L’exposició desemboca en la projecció d’una nova arquitectura que integra tots els estils nacionals antics. Domènech els transcendeix a través de l’eclecticisme i el Modernisme català. Aquest nou art s’exemplifica especialment en els seus projectes magnes: el Palau de la Música i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ambdues obres també declarades Patrimoni Mundial.
Al llarg de l’exposició, els visitants poden veure recreacions 3D fotogramètriques d’edificis patrimonials i la recreació del fresc de Sant Climent de Taüll. La mostra també compta amb el seu propi catàleg i amb àudios per mitjà de QR en la mateixa mostra que permeten aprofundir en el contingut. Es pot accedir de manera lliure sense reserva prèvia.
L’exposició és itinerant. Arriba a Tarragona després d’inaugurar-se el mes de juny a la Casa Museu de Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. Després de passar per Tarragona, on es podrà visitar fins al 30 de setembre, es podrà visitar a Reus, Poblet, la Vall de Boí i Tarragona. Finalment, viatjarà a Brussel·les, on se celebra l’any de l’Art Nouveau.
L’exposició està comissariada per l’historiador i president del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner, Carles Sàiz, i per la restauradora de béns mobles, coordinadora del CEDIM i co-comissària de l’Any Domènech, Gemma Martí. Ambdós oferiran una xerrada sobre l’exposició, que tindrà lloc el 27 de setembre a la Casa Castellarnau. L’entrada serà lliure amb aforament limitat.