Una exposició retrospectiva al Museu d’Art Modern de Tarragona restitueix l’obra i la figura de Josep Royo.
L’artista va arribar a Tarragona als anys 60, per fer de professor a l’escola de tapissos de la ciutat.
Ara el Museu d’Art Modern li vol retre homenatge amb la mostra ‘Josep Royo. Una forma oberta que cau a pes’.
Royo està a punt de fer 78 anys i va començar a fer tapissos quan en tenia només catorze, a la fàbrica de tapissos i catifes Aymat, a Sant Cugat del Vallès. Cansat de treballar a la fàbrica, va decidir fer un darrer tapís amb cordes i “mocadors bruts”. Exposat a la Galeria Joan Gaspar de Barcelona, Joan Miró va veure la peça i va preguntar pel seu autor. Així va ser com un dels màxims representants del surrealisme va començar a treballar amb Royo.
Amb Miró va fer desenes de tapissos, alguns de grans dimensions,
la majoria en una antiga farinera ubicada a prop del port de Tarragona.
Royo es reivindica com artista, com a col·laborador de Miró, però en cap cas com a “artesà”, una etiqueta que se li ha col·locat com a secundari, no només de Miró, si no també de Tàpies o de Chillida, amb qui també ha col·laborat.
El MAMT recupera ara el llegat de Royo amb alguns dels tapissos que el museu ha pogut localitzar. Molts d’ells no se sap on paren, i d’altres han patit un deteriorament que impedeix exposar-los.
Un dels primers que Royo va fer amb el polifacètic Miró és el ‘Tapís de Tarragona’, que es pot veure al MAMT de manera permanent. Ara el museu estudia l’adquisició d’alguna de les peces i la custòdia de l’arxiu de l’artista perquè aquest sigui consultable en treballs d’investigació.