El Banc de Sang i Teixits i l’equip mèdic de l’Hospital Joan XXIII han assistit el primer part a Catalunya en el qual la mare, una gestant de Tarragona, ha fet donació de sang de cordó umbilical i de placenta alhora. La placenta, que generalment es rebutja després del part, i la sang residual del cordó umbilical, són elements que tenen un ventall d’oportunitats terapèutiques per a molts pacients.
L’objectiu és conscienciar les mares gestants d’aquesta doble oportunitat d’ajudar a pacients en el moment del part i promoure així la donació conjunta dels dos elements. Un cop nascut el nadó, s’hi afegeix la donació de llet materna, que serveix per a ajudar els nadons prematurs extrems que no poden ser alletats a sobreviure en el primer període de la vida.
La capa més externa de la placenta, la membrana amniòtica, té propietats antiinflamatòries, antimicrobianes i regeneratives que s’utilitzen per a la reconstrucció i el tractament de lesions dels ulls, com úlceres, tumors o ull sec. A més, ajuda a la cicatrització i cura de persones amb grans cremades. D’altra banda, la sang residual que queda al cordó umbilical conté cèl·lules mare, un element sanguini essencial per tractar malalties greus de la medul·la òssia, com la leucèmia o alguns càncers, i també per fer-ne aplicacions en medicina regenerativa. Els seus components es poden fer servir per afavorir la cicatrització i millorar la qualitat de vida dels malalts.
La donació de cordó és la més coneguda, ja que és una pràctica que es va iniciar fa més de 25 anys i que han efectuat milers de mares. Malgrat que la donació s’ha reduït en aquests últims anys, ha augmentat la qualitat dels cordons donats. En canvi, la donació de placenta és més recent, i s’està implantant de manera progressiva a les maternitats catalanes.