‘Petro, una història d’amor’ és l’obra de teatre documental que aquest diumenge s’ha estrenat al Convent de les Arts d’Alcover.
A partir d’un programa de ràdio la nit de l’atemptat d’Enpetrol, el 12 de juny de 1987, el text reflexiona sobre el pes de la petroquímica en “l’imaginari” i el “paisatge” del Camp de Tarragona. Els actors Maria Alejandre, Pau Ferran i Bàrbara Roig i la directora Judith Pujol han creat una ficció que té com a punt de partida testimonis reals. Tot i ser de comarques tarragonines, els quatre creadors viuen a Barcelona. Confessen a l’ACN que la peça els ha ajudat a “reconciliar-se”. “Quan vius a fora te n’oblides una mica, perquè som gent avergonyida per la refineria, però és un territori molt bonic”, diu Roig.
Quan passava mitja hora de les dotze de la nit del 12 de juny de 1987 una forta explosió va despertar el Camp de Tarragona. ETA va fer esclatar dues bombes col·locades al ‘rack’ d’Enpetrol, ara Repsol. La ciutadania va començar a fugir col·lapsant carreteres i autovies, i els informatius especials radiofònics van ser un refugi per a tota una població trasbalsada pel pànic.
La peça evoluciona des que explota el ‘rack’ fins a primera hora del matí amb diversos programes de ràdio com a fil conductor, nodrit d’una “polifonia” de veus reals i d’altres ficcionades, diu la directora.
També volen incidir en el pes que té el complex petroquímic més gran del sud d’Europa en la societat i la idiosincràsia de la demarcació.