Protegir i normalitzar la rumba catalana en tot el territori i fer-la sonar arreu del món. Aquest és l’objectiu d’una plataforma que demana que la rumba catalana sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i que aquest divendres s’ha presentat a Tarragona, a les instal·lacions de Mare Terra Fundació Mediterrània.
El projecte social agrupa artistes, músics, creadors, associacions, la comunitat gitana, activistes i personalitats simbòliques en l’àmbit de la rumba catalana.
I és que el president de la Fundació Mare Terra i de la Red Internacional de Escritores por la Tierra, Ángel juárez, n’és un dels impulsors.
La iniciativa està encapçalada pel president de l’Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana, Sicus Carbonell, del grup Sabor de Gracia, la filla de Peret, Rosa Pubill, que és la vicepresidenta de la Plataforma o Amadeu Valentí, fill del Chacho, que presideix el moviment. Un dels reptes és convertir el 24 de juliol en el Dia Internacional de la Rumba Catalana, fer-hi concerts, actes i tallers participatius arreu del territori.
En declaracions a Tarragona Ràdio, la vicepresidenta de la Plataforma, Rosa Pubill, ha explicat que cal reconèixer la labor dels que fan la rumba i la fan créixer.
La plataforma ja compta amb el suport de la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ja treballen per buscar la complicitat amb música del sud de França per a que aquest país sumi també a la candidatura.