Una recerca de la URV reivindica la reutilització de les centrals nuclears un cop descontaminades. El doctor en Arquitectura per la URV Carlos Gonzalvo, que estudia les instal·lacions, destaca la importància de fomentar el seu potencial per a futures aplicacions així com el seu valor arquitectònic, paisatgístic i patrimonial i és que els tres reactors nuclears operatius a Catalunya tenen una vida limitada i el Consell de Seguretat Nuclear va aprovar prolongar-ne la vida útil fins al 2030 en el cas d’Ascó I, fins al 2031 per Ascó II i fins al 2034 per Vandellòs II.
Per Gonzalvo, decidir el futur d’aquests espais un cop alliberats de radiació pot suposar un repte per al territori, que involucra el teixit social, empresarial, administratiu i cultural del seu entorn. Per això, en la seva tesi doctoral, reivindica la necessitat d’estudiar i conèixer les centrals nuclears des d’un punt de vista més complex al purament tècnic. Per Gonzalvo, això és imprescindible per a desestigmatitzar aquests espais, que sovint el públic percep com a perillosos, encara després del procés de descontaminació.
D’entre els possibles usos que ha plantejat hi ha un centre de tractament contra el càncer que utilitza protons aprofitant les característiques de la central.